Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

| обновено на 02.06.24 в 20:54

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър. 

Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.   

Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици. 

Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия.

В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

"Свободата , независимостта и суверeнитетът винаги са били мечта и копнеж на хората , заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен,  цитирайки на днешния 2 юни и Ботевия стих „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира“. 

По време на срещата си с пловдивчани на Античния театър тя изрази задоволство , че е в България именно на днешния ден  когато страната ни отдава почит на Христо Ботев и загиналите за свободата.  А говорейки за свобода и независимост, тя изтъкна, че сега това важи в пълна сила за народа на Украйна:

"Никой не желае мир повече от народа на Украйна, който се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва. Но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докато е необходимо".

Фон дер Лайен благодари на България и на българския народ за подкрепата за Украйна:

"Военната техника, която предоставяте, може да бъде незабавно използвана от украинците на бойното поле срещу руския агресор. това е от изключително значение за съпротивата на Украйна, но също така и за сигурността на Европа.

Визитата на Фон дер Лайен е част от обиколките на страните от ЕС, които правят водещите кандидати за председател на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят с изложба идеите за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Изложба представя днес резултатите от инициативата "Трезор за идеи" на площад Централен.  Експозицията на открито представя върху 22 табла предложенията от конкурса за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив.  Получени са 42 предложения от страната и чужбина, които бяха  внимателно разгледани и оценени от експертно жури начело със..

публикувано на 27.08.24 в 07:22

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални и здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив. Ще бъдат отчетени и резултатите по проект „Създаване на център за ингерирани социални и здравни услуги на едно гише в квартал..

публикувано на 27.08.24 в 07:13

Трима загинали в челен удар на пътя Асеновград - Кърджали (Обновена)

Три са жертвите от тежката катастрофа край Червен.  Загинала е 34-годишната шофьорка на едната кола, 57-годишният водач на другата и негов спътник, чиято самоличност предстои да бъде установена. Тежката катастрофа стана край разклона за с. Червен на пътя между Асеновград и Кърджали . Сигналът за челен сблъсък между два леки автомобила е подаден..

обновено на 26.08.24 в 19:32

С картови четци, правени в Пловдив, са източвани пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти. Мотивът -  използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са..

публикувано на 26.08.24 в 15:04

Само КМД подаде оферта за почистването на Пловдив

Само един участник е подал оферти за участие в общесвената поръчка за почитването на Пловдив, която е на стойност 107 милиона лева с ДДС. Тя е обявена за пет от районите на града – „Централен“, „Тракия“, „Западен“, „Северен“ и „Източен“ и е за сметопочистване, разделно събиране, транспортиране на битовите отпадъци, както и за машинното почистване и..

публикувано на 26.08.24 в 14:58