Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно за младите надежди на България по аеробика

| обновено на 03.06.24 в 16:00 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

„Съюз по аеробика България“организира благотворително мастър класове, с цел подпомагане подготовката и участието в международни състезания, на състезателите от звено „Млади надежди“ към Съюз по аеробика България. Събитието е на 8 юни, в спортна зала „Строител“. Всички желаещи могат да се включат в два изключително интересни мастър класове. От 12 часа започва мастър клас по „Аerodance”. В 13.15 часа е началото на втория мастър клас по „Dynamic stretch“. Водещи на класовете са Поли Василева и Жанета Петкова. Всеки един от мастър класовете е с продължителност 45 минути.

Поли Василева е дългогодишен инструктор по зумба (един от първите в България), пилатес, стречинг и функционални тренировки. От 2020 година, тя е кондиционен треньор на националния отбор по спортна аеробика. Тя е и един от първите състезатели на „Съюз по аеробика България“, тръгнала от хасковски спортен клуб.

Жанета Петкова е бивш национален състезател по спортна аеробика. Тя е, също, е бивш състезател на съюза от националния отбор, от пловдивски клуб. Към днешна дата, тя е квалифициран инструктор по денс аеробика, степ и функционални тренировки. През последните години, тя участва различни фестивали като Tanya Spirit, Sofiа Fit Fest. Жанета Петкова е и водещ инструктор на маратони към “Съюз по аеробика България” и “Асоциация на студентските спортове в България”.

„Ние го организираме, вече, трета или четвърта поредна година. Ще се включат всички спортни клубове. Имаме и свободно участващи състезатели, които след това остават за тези благотворителните класове. Със събития, като тези, целим две основни неща. Първо, да популяризираме аеробиката като спорт, в нейната най-масова част. Втората ни цел е да подпомагаме тези млади надежди, тези състезатели, които са талантливи. Такива деца има много в България. Трудно е и на родителите и на спортните клубове. На децата им трябват състезания, за да добиват рутина и самочувствие, да имат стимул да вървят напред.

Всеки, който желае може да се включи в тези благотворителни класове. Необходимо е по-рано да дойде и заяви желание за участие. От 11 часа се провежда „Аерофест“ 2024. Там, също, могат да участват всички желаещи. Има класиране – първо, второ, трето място. Има съдии, които оценяват представянето, базови стъпки, как се изпълняват движенията, които им показва водещият, в случая Жанета Петкова. Този маратон се провежда заедно с държавното отборно първенство, когато спортните клубове си имат определени 5 състезатели, отбор. Те участват в отделно класиране. Аерофестът, също, е свободен за всеки, който желае да се включи“, разказва Илияна Велева, технически сътрудник към „Съюз по аеробика България“

Тя е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18
Тимът на България в Пловдив

Отложиха жребия за Купа "Дейвис" за октомври

Жребият за Купа „Дейвис" ще се тегли в началото на месец октомври. Тегленето трябваше да се проведе вчера, но поради технически причини бе отложено за началото на следващия месец. България се наложи над Салвадор с 3:2 победи в Пловдив и ще играе за изкачване в Световна група I. След този успех отборът ни е №43 в обновената ранглиста за Купа "Дейвис"...

публикувано на 26.09.24 в 15:12