Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

| обновено на 04.06.24 в 16:27


Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Първият, но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика заради порите на материала. Вторият е с пясъкоструйка. Той е най- бърз и и достъпен, но при него се отнема от материала и се рискува част от плочките да се счупят под натиска на силната струя. Третият вариант предвижда цялостна подмяна на фасадата с мрамор и варовик, най-близък до вложения, но недостатъкът му е, че нарушава автентичността на сградата. 

Общото мнение е да се приложи решение, което е комбинация от трите варианта, защото мраморът реагира добре на химически разтворители, а варовикът може да бъде подменен на места, където не може да се почисти нито по химичен, нито по механичен път. 

Участниците в дискусията предупредиха, че каквото и да се предприеме обликът на фасадата не може да бъде възстановен на 100%. Предстои да бъдат направени нови тестове и едва тогава ще се пристъпи към ремонт.

Има обаче и четвърти вариант - т.е фасадата  на Младежкия дом да бъде обновена цялостно, но след обявяването на конкурс. Има такива примери в други градове на страната, отбеляза  председателят  на регионална колегия на Камарата на архитектите в Пазарджик арх. Петър Мурджев.  

Фасадата на Младежки дом - Пазарджик бе боядисана в различни цветове през пролетта на 2022 година. Това предизвика серия от  реакции. Последва сезиране на  Министерството на културата, откъдето има издадено предписание за премахването на шарените графити, тъй нарушават  архитектурния облик на центъра на града. 

Непосредствено след скандалното боядисване прокуратурата разпореди проверка по случая. Сега се води разследване под надзора на окръжната прокуратура, а досъдебното производство е за длъжностно престъпление. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08