Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челен сблъсък между кмета на "Западен" и "Пълмед" заради строеж на частен паркинг

4
Снимка: Фейсбук / Тони Стойчева

С личната намеса на кмета на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева днес временно бе спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко дни са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата. 

Теренът е публична общинска собственост, но с решение на Общинския съвет от началото на 2023 година е отдаден под наем на фирма „Булфарма“ срещу 2000 лв. наем за общината, който да ползва за частен паркинг. Решението е предложено от предишния кмет Здравко Димитров и е подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ, „Автентична лява БСП", ЗС „Александър Стамболийски” и „Кауза България”.

Кметът на район „Западен“ Тони Стойчева, според която това решение е корупционно, е внесла вчера до Общинския съвет на Пловдив предолжение договорът за наем на този имот между общината и фирма „Булфарма“, собственик на болница „Пълмед“, да бъде прекратен. 

Стойчева посочва, че теренът от 7,3 дка е публична общинска собственост и попада в разширението на „Пещерско шосе“. Ако там се изгради частен паркинг на болницата, каквото е намерението на фирмата-собственик, това за 10 години напред би блокирало разширението на „Пещерско шосе“ отбелязва Тони Стойчева.

В момента спорът за законността на премахването на дърветата на терена продължава. По настояване на кмета на район „Западен“ Тони Стойчева казусът се проверява от Общинския инспекторат. По случая е сезирана и полицията.

Пред Радио Пловдив Тони Стойчева съобщи, че Общинският инспекторат е съставил констативен протокол е и дал три дни срок на фирма "Булфарма" да представи разрешителни за премахване на дървесната растителност.

Стойчева уточни, че в момента спорът е за премахването на голям бор. Тя цитира обаче и разговор, в който един от ръководителите на сторежа е признал, че имат намерение за отрежат и друго дърво - орех.

Кметицата на "Западен" отново подчерта, че не е издавала разрешение за премахването на дървесната разтителност от терена. Стойчева обясни процедурата по издаването на тези разрешителни - кметът на града упълномощава райнонните кметове да издават разрешителните за премахването на дървета.

Според Стойчева, този частен паркинг, макар и формално законен, е свързан с множество заобикаляния на закона.

Разрешението за строеж на паркинга е издаден от общината на общината.

Правният интерес е този, който пречи решението да се оспори в съда, отбеляза Стойчева. 

Тя обясни още, че публичната общинска собственост може да бъде отдавана само на концесия, а не под наем. Има и редица други законови нарушения. Административният съд не се е произнасял по същество.

Затова Тони Стойчева е внесла предложение до Общинския съвет договорът за наем на този имот между общината и фирма „Булфарма“, собственик на болница „Пълмед“, да бъде прекратен.

Надявам се общинските съветници този път да приемат, че обществения интерес стои над частния и да подкрепят това предложение.

Община Пловдив и общинските съветници могат да вземат решение договорът да бъде прекратен и общината няма да претърпи абсолютно никакви щети, подчерта Стойчева.

УМБАЛ "Пълмед" изпрати до Радио Пловдив коментар по казуса. Публикуваме го без редакция:

Във връзка с Ваше запитване относно налични разрешителни и становища за реализиране на паркинг на бул. Пещерско шосе до Медицински комплекс „Пълмед“, Ви изпращам официалния коментар на лечебното заведение:

Категорично отхвърляме всички обвинения и инсинуации на г-жа Стойчева, кмет на Район Западен. Разполагаме с всички разрешителни и становища, които ще бъдат предоставени в срок на вниманието на Общинския инспекторат, който извършва проверка по случая. От терена няма отсечено нито едно дърво, към момента той само се разчиства.
След приключването на проверката ще излезем с официална позиция по въпроса като ще предприемем всички необходими действия да потърсим правата си по законов ред срещу тази евтина медийна кампания. Няма да позволим нарушаването на имиджа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пълмед“ като затова ще сезираме компетентните органи и ще потърсим правата си.
Медицински комплекс „Пълмед“, включващ университетска болница и ДКЦ, е водещо лечебно заведение в региона, и 7-мото по големина в страната, с 15 годишна история и медицински персонал от 1500 души. В болницата само на месечна база се лекуват над 4 500 пациенти, а през ДКЦ и неговите лаборатории над 25 000.
Единственият интерес, който е в основата на дейността ни, е предоставянето на пациентите на бърза, навременна и съвременна медицинска помощ. Така ще бъде и за в бъдеще.
Искаме да уточним, че паркингът който се изгражда в момента, както и съществуващият, на УМБАЛ „Пълмед“ е обществен. В него паркират пациенти, медицински персонал, живущи в района, безплатно паркират хора с ТЕЛК-ови решения, както и държавни служители от учреждения в близост. Той ще има общо 5 достъпа за влизане и излизане. Както синята зона в града се заплаща, така и този обществен паркинг се заплаща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В Панагюрище се провеждат извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд касира предишния изборен резултат заради открити..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12