Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Кричим

Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" в община Кричим в 17 часа и 10 минути днес. 
Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски. 
Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало опасност за живота на рибари, които са били в реката. 
С писмото от Басейнова дирекция задължават кмета на община Кричим да предприеме своевременни мерки за превантивна защита и за уведомяване на населението за взможността за внезапно повишаване на нивото на река Въча. 
„Уведомявам населението на Кричим и това по поречието на река Въча за опасността от високите води чрез електронните и социални медии“, заяви кметът на община Кричим Атанас Калчев. 
Той обаче е озадачен от писмото на Басейнова дирекция, което пристига в края на работния ден в петък преди почивните дни и вменява ангажименти на кмета, които не са от неговите компетенции.
„НЕК, след като предприемат изпускания, каквато е била практиката до момента, е трябвало да уведомят съответните кметове на общини за графика, по който ще случва изпускането и съответните часови диапазони на високи води“, каза още Атанас Калчев. 
Кметът на община Кричим призова отговорните държавни институции също да вземат отношение по темата за безконтролното изпускане на води. 
„Припомням на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и другите институции, че кметът на Кричим не управлява НЕК, изпускането и преработването на вода и графиците за изпускане на води. Всичко това се контролира по закон от Министерството на околната среда и водите.“, каза още кметът на Кричим Атанас Калчев. 
Информация за водните стоежи и количества в р. Въча, преди гр. Кричим е публично достъпна на интернет страницата https://plovdiv.meteo.bg/krichim/ и данните от нея осигуряват обществен достъп до реално ежечасно водно количество в коритото на р. Въча, като сыщата се обновява на всеки час.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19