Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците гледат отчетите на лечебните заведения

| обновено на 11.06.24 в 07:05

Пловдивският Общински съвет прие предложението на общинската администрация да се завиши броя на децата в първите групи на детските градини до 28, тъй като в някои от тях има още чакащи деца да бъдат приети. 

От мотивите става ясно, че при класирането на 14 май за 2197 места, обявени за детските градини, са кандидатствали 2522 деца. От тях са класирани 2033, а 489, родени през 2021 година, са останали извън класирането. 

Затова от администрацията предлагат да се завиши броят на децата в групите от 25 на 28. От общината са изчислили, че среднодневно в групите има по 17-18 деца и броят им никога не стига до максимума. В предишни години също са гласувани подобни предложения, като се е стигало до завишаване на броя на децата в групите до 30

В началото на днешното заседание на пловдивския Общински съвет музикантът Никола Илиев получи отличието „Почетен гражданин на Пловдив“. Единодушно, с 38 гласа "за", съветниците решиха отличието да получи и  скулпторът Цвятко Сиромашки.

 Беше прието също да бъде изграден паметник на покойния футболист Динко Дерменджиев – Чико на ъгъла на бул. „Източен“ и ул. „Богомил“, точно до обновения стадион „Христо Ботев“. Инициативата е на фондация „Жълто и Черно“. 

Общинският съвет  ще гласува отчетите на 14-те общински лечебни заведения в Пловдив за миналата година. 11 от тях отчитат общо над 3 милиона лева печалба. Загубите са на стойност 106 хиляди лева, като те са реализирани в три лечебни заведения - МБАЛ „Свети Мина“, Медицински център-6 в район „Централен“ и Центъра за кожно-венерически заболявания. 

Ще бъде разгледано и искане до Министерство на културата чрез областния управител на Пловдив, „Късноантична сграда „Ирини“ от Филипопол“ да бъде предоставена за безвъзмездно управление на Община Пловдив.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03