Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителни данни за въздуха в Пловдив взривиха въздуха в ОбС

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на днешната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов. 

Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си от качеството на мръсния въздух, въпреки посочените в доклада данни за намаляване на дните със замърсявания. А Добромира Костова от Демократична България се ядоса, че при приемането на доклада вносителят вносителят Иван Стоянов, кметът Костадин Димитров и заместниците му по транспорта и строителството липсват. 

Според нея един от проблемите са фините прахови частици, които се създават от битовото отопление на твърдо гориво, строителството, работата на общинските комунални предприятия и трафикът.

Костова посочи, че неведнъж от Демократична България са предлагали решения. А именно алтернатива на автомобилния транспорт - велосипеден и градски транспорт . „Във Пловдив, вторият по размер град в страната, от години нямаме работещ градски транспорт. Това е смешно! Да не говорим, че в момента градският транспорт е опасен за хората, защото в рейсовете няма климатици. 60 км велоструктура" , подчертайте тя. 

Според Илия Гатев от БСП повечето от заложените норми за фини прахови частици и други показатели са спазени, но са с гранични стойности. По думите му един от най-сериозните проблеми е, че Пловдив е строителна площадка. 

"Разбрахме, че е възложена оценка на програмата, а след това ще се пристъпи към нови мерки и нова програма, но докато това се случи, трябва да се удължи сегашната програма. В момента Пловдив е един строителен обект, необходим е по-строг контрол - залесяване, затревяване, възстановяване и нови настилки - това са неща, които подобряват качеството на атмосферния въздух", коментира той. 

Гатев предложи съветниците да гласуват удължаване на програмата, но шефката на отдел екология Василка Чопкова му отговори, че още миналата година тя е била удължена. 

Според д-р Веселка Христамян заради замърсения въздух заболяванията на дихателната система са се увеличили, а при децата астмата е на второ място като най-разпространено заболяване. Тя посочи, че скоро Медицинският университет в Пловдив ще пусне изследване, което показва кошмарни резултати. Според нея насложеният прах по улиците е сериозен проблем, а от доклада излиза, че в града улиците от първи до трети клас се мият денонощно, което не е вярно. 

Слави Георгиев от ГЕРБ заяви, че за нов общински градски транспорт са нужни между 400 и 600 милиона лева и добави, че за да ги осигури общината, трябва поне два мандата да не поема никакви нови проекти. Той упрекна правителството на Денков, че е отпуснало парите за градска железница, която ще върви извън Пловдив.

Георгиев подчерта, че всеки, който критикува, трябва да предлага решения, които да са остойностени. Според него трябва да се назначат повече служители в „Градини и паркове“ за премахването на многото кални петна в Пловдив, но затова също са нужни средства.  А д-р Христамян го контрира, справяйки се с публикациите в медиите в последните десет години.

Накрая Борислав Инчев от „Браво Пловдив“ посочи, че всички гледат в една посока.  Според него в следващия бюджет трябва да се заложат средства, включително за общинското транспортно дружество Екобус, което съществува вече две години на хартия, както и повече средства за машини за чистотата, тъй като като градът няма как да се почисти ръчно. 

В крайна сметка съветниците приеха доклада с 33 гласа "За" и 7 "Против". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28