Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна.

Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево.

За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух.

За моливите му още приживе се е смятало, че са имали силата да лекуват затова е почитан и от християните, и от мюсюлманите.

Отец Аролски е роден през 1919г. в село Павелско и 70 години служи на   Бога и на вярващите в Родопите.

Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник, преди да приключи земния му път.

 Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местния пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.

Литургията ще бъде отслужена от 9:30 в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от  отец Апостол Аролски. След това ще бъде официалното откриване на паметника.

Паметна плоча с името на отчето вече има и Златоград по инициатива на жители на града и църковното настоятелство при храм „Св. Георги“.

Отец Атанас Аролски почина през 2015 г. на 95-годишна възраст. Той е погребан в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва двудневният фестивал "Франкофоли"

Седмото издание на фестивала  Франкофоли стартира в Пловдив на Гребната база. В рамките на двата фестивални дни сцената на форума ще бъде една от най-горещите музикални точки в Европа за феновете с изпълненията на някои от най-интересните и търсени на световните сцени в момента поп музиканти. В петък пред публиката ще излязат Иво Димче, Нувел..

обновено на 21.06.24 в 17:13

"Вслушвания"-та на Митко Новков възстановяват Хармонията

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-поплитическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът „Вслушвания“ на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета  продукт на..

публикувано на 21.06.24 в 11:11

В "Срещи" разговор за пребогатата на легенди наша история

Тази в предаването "Срещи" водещата Людмила Сугарева разговаря с автора на книгата "Легенди и истини в българската история" Росен Тахов. Темата е българската история, пребогатата на легенди наша история....  Слушайте малко след новините в 9 часа - любопитно е...  

публикувано на 21.06.24 в 10:48

„Алтер его” - памет за доц. Владимир Янев

Преди дни ни напусна знакова личност за Литературен Пловдив – доц. Владимир Янев. Това е преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“, който пръв ми подаде ръка в Пловдивския университет, окуражи ме да се занимавам сериозно с поезия и сатира. Буден, рефлексивен, вдъхновяващ, отрезвяващ и харизматичен... Твърдеше, че свири втора цигулка, но всъщност не..

публикувано на 21.06.24 в 10:34

„Да обичаш Гершуин“ - в лятно кино „Орфей“

Новият музикален проект „Да обичаш Гершуин“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще бъде представен премиерно в лятно кино „Орфей“ в Пловдив. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат звездни музиканти, за да изпълнят едни от най-красивите произведения на Гершуин. Участват Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил..

обновено на 21.06.24 в 07:50