Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" взе нападател с над 100 мача в Бундеслигата

Антъни Уджа подсили "Ботев"
Снимка: ПФК Ботев Пловдив

Антъни Уджа официално е футболист на Ботев (Пловдив). 33-годишният нападател има впечатляваща кариера в Германия с отборите на Майнц, Кьолн, Вердер Бремен, Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, откъдето пристига в България. 

Той има 136 двубоя и 30 гола в Бундеслигата, 114 срещи с 37 попадения във Втора Бундеслига и 24 мача и 7 гола за Купата. Уджа е изиграл и 7 двубоя за националния тим на Нигерия.

„Възхитени сме от възможността да приветстваме Антъни Уджа в Ботев (Пловдив). Той носи със себе си изобилие от опит от топ нивата на немския футбол, като във визитката си може да се похвали с двубои както в Бундеслигата, така и във Втора Бундеслига. Неговите доказани футболни качества и способността му да бележи със сигурност ще ни помогнат да се подобрим“, заяви спортният директор на Ботев – Артур Платек. „Уверени сме, че Антъни ще ни помогне с головете си и ще се представя на топ ниво. Знаем още, че опитът му ще е безценен за нас и извън терена. Заедно с Ивелин Попов той ще напътства младите и ще споделя знанията си, за да могат те разберат по-добре какво се иска в най-добрите първенства в Европа. Нямаме търпение да видим приноса му както на терена, така и извън него. Развълнувани сме.“

Нападателят е роден на 14 октомври 1990 и играе за Абуджа и Уори Уулвс в родината си. Първият му европейски клуб е норвежкият Лилестрьом, където остава до лятото на 2011 година. Той си осигурява трансфер и дебютира в Бундеслигата през август 2011 с Майнц. Идва период под наем в Кьолн, след който правата му са откупени от „козлите“. 

Футболният му път го отвежда от Кьолн във Вердер Бремен с трансфер на стойност 4.50 милиона евро, а през 2016 китайският Ляонин плаща 11.50 милиона евро за правата му. През лятото на 2019 Уджа се завръща в Европа, за да започне втория си период в Майнц. В Германия той се подвизава още в Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, където играе до края на изминалия сезон. 

Ботев (Пловдив) приветства Антъни Уджа с добре дошъл и му пожелава успех с „жълто-черната“ фланелка.

Нигерийският нападател е четвъртото ново попълнение на тима след Алекса Мараш, Ален Корошец и Ханс Кристиан Бернат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Топалова остана на крачка от основната схема на Уимбълдън

Гергана Топалова не успя да се класира за основната схема на тенис турнира от Големия шлем - "Уимбълдън". Пловдивчанката отстъпи в третия кръг на квалификациите с 1:6, 3:6 на №134 в световната ранглиста Пана Удварди от Унгария. Срещата продължи 73 минути. В първите два кръга Топалова елиминира със 7:5, 6:4 №155 в световната ранглиста Ела Зайдел от..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

Билетите за двубоя на Ботев срещу Марибор вече са налични

Билетите за двубоя на Ботев (Пловдив) срещу Марибор от I квалификационен кръг на Лига Европа са вече в продажба. Срещата ще се изиграе на 11 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Привържениците на „канарчетата“ могат да закупят своите билети онлайн на kolezha.bg, от касите на стадиона, които ще работят от 10 часа до 18 часа в делничните дни и от..

публикувано на 27.06.24 в 17:49

Локомотив закри първата си контрола

Представителният отбор на Локомотив Пловдив ще изиграе утре, 28.06 първата си контрола от своята лятна подготовка. Съперник на “черно-белите” ще бъде Струмска слава. Двубоят ще се проведе на стадион “Искър” в Самоков и ще бъде с начален час 18:00. Контролната среща ще е закрита за фенове и представители на медиите.

публикувано на 27.06.24 в 17:45

DOG FEST този уикенд в Пловдив

Тази събота и неделя Пловдив ще бъде под знака на първия по рода си нечуван и невиждан до сега фестивал за четириноги любимци и техните хора. Събитието се организира от  Български Киноложки Клуб и ще се проведе на територията на Plovdiv Stage Pаrk. Костадин Шанков, председател на Български киноложки клуб сподели акценти от програмата, която к акто..

публикувано на 26.06.24 в 17:57
Легендата Георги Василев

Георги Василев - сребърен медалист от Мексико 1968

Легендарният футболист  Георги Василев и р оден на 09.06.1945 година в Демирхисар, Гърция. Той е единственият пловдивски футболист със сребърен медал от олимпийски игри, извоюван в Мексико през 1968 година. Започва да тренира футбол през 1959 година в град Гоце Делчев. До 1963 г. играе за „Пирин“. След това преминава в „Локомотив“ (Пловдив) и носи..

публикувано на 26.06.24 в 17:55