Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексиканският изследовател д-р Карлос де Леон идва в България

| обновено на 24.06.24 в 17:37 | Интервю

Карлос де Леон е доктор по клинична психология и холистична медицина. Той работи и провежда изследвания, повече от 40 години, в областта на човешкото съзнание, техники за развитие и промяна, духовни учения, енергийни методи и психология. Д-р Де Леон е един от създателите на мексиканската асоциация за психотерапия и трансперсонално развитие. Със своята дейност допринася за изграждането на нови интегративни модели в психотерапията, където осъзнаването и промяната се случват на всички нива на нашия „Аз“ - телесно, енергийно, духовно.

Автор е на 8 книги и създател на метода "Онтогония" (от гръцки онтос = съм и гонос = реализирам). Този метод интегрира в себе едно цялостно разбиране за целта и пътя на човека - да реализира себе си като свободно и обичащо същество. Преподава тибетски будизъм и е представител на линията на Каула Йогини на Маа Парвати Натх Сарасвати.

Д-р Карлос де Леон идва за първи път в България, по покана на Ели Василева, която е негова ученичка. Тя е магистър психолог- консултант и психотерапевт, сертифицирана от Ontogony Instutute на Карлос де Леон, Канада и Европейската асоциация по приложна психология (ЕAАP).

„Посветила съм голяма част от живота си да изследвам различните състояния на съзнанието, да си задавам въпроси и да търся отговори за това кои сме ние, кой ни е създал, какво правим тук и накъде отиваме? С годините открих, че древните духовни практики и съвременната психология ни дават достъп до ценни познания, които имат потенциала да ни направят по-щастливи и да подобрят качеството ни на живот. Но, наблюдавайки хората и човешките истории около себе си осъзнах, че не винаги е лесно да започнем да прилагаме това знание на практика“, разказва Ели Василева. 

Тя се запознава с д-р Де Леон преди девет години, на семинар в Испания. И тази година, той ще има семинари в Испания и Гърция. В дните между тези два семинара, на 7-и и 8-и юли, д-р Де Леон ще бъде в София. 

За 7-и юли е предвиден разговор-беседа на тема „"Будни сънища и астрално пътуване". Той има сериозна практика и богат опит в тази посока. От 17 годишен, д-р Де Леон, има своите специални опитности извън тялото. На 8-и юли ще се проведе уъркшоп на тема „"Основни знания за духовно пробуждане“. 

„Ще говорим повече за това, какво се случва когато един човек се пробуди и усети, че има по-голяма вселена зад нас? Какво знание ни дава тази информация? Как ни помага? Как можем да се справим с онези обстоятелства, които ние наричаме „карма“, с уроците, с които трябва да се справяме? Ще се докоснем и до темата – какво се случва с нас, след като приключи този земен път? Какъв е пътят на душите ни? Това, винаги, ме е вълнувало. 

Д-р Карлос де Леон казва, че духовната практика трябва да бъде част от нашето ежедневие. Тя трябва да носи наслаждение и да създава добри условия за самите нас, тук и сега. Една духовна практика не е аз да отида в планината, да се изолирам, да медитирам и да се просветя. Този метод не е валиден за нас като хора, които имаме динамично ежедневие, семейство, деца. Това, което можем да правим е, да търсим спокойствието, насладата и добрите практики тук и сега, в нашето ежедневие“, казва още Ели Василева.

Допълнителна информация,  за срещите на д-р Де Леон в нашата страна, може да прочетете на фейсбук страницата „Будни сънища и духовно пробуждане“.

Ели Василева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Крумовград задълбочи кризата в Локомотив!

Локомотив Пловдив и Крумовград завършиха при резултат 0:2 в двубой от 10-ия кръг на efbet Лига. В началните минути на срещата опасните ситуации пред двете врати липсваха. В осмата минута Георги Каракашев влезе остро на Божидар Кацаров, но главният съдия Петър Кузев му показа само жълт картон. Четири минути след това Ангел Лясков отне топката от..

публикувано на 28.09.24 в 19:01
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18