Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа. 

Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не може при 40-градусовите жеги да се спира водата и ще се използват други варианти. 

„Препоръка имаше от ВиК, но не смятам, че е целесъобразно, така че най-вероятно няма да пусна тази заповед, защото мисля, че това може да доведе до други проблеми – и аварии, по-трудно се водоснабдява селото, тъй като е наклонено, има си специфика. И затова може би няма да е много подходящо. Утре ще имаме нова среща със специалисти, там ще се обсъждат какви решения трябва да се взимат – краткосрочни, дългосрочни, така че няма засега да се налага да има такъв режим“, каза Павел Михайлов.

„По-добрият вариант е, тъй като има три преливника на водоизточника, те ще се следват и ще бъде пренасочена вода от единия към другата, за да не падне под критичните 20%, при които помпите спират“, смята Десислава Терзиева.

Предстои нова среща по темата в община „Родопи“, а в понеделник вечерта проблемът ще бъде обсъден и с жителите на Марково на среща-дискусия в читалището. 

И двамата кметове признаха, че много от жителите на селото използват водата не само за питейни нужди, но и за поливане на трева и градини, както и да пълнят басейните си. 

Според управителя на ВиК инж. Антон Гълъбов, режимът на водата се налага или когато са намалели водните количества във водоизточника, или при технически проблем. В случая с Марково техническият проблем вече е отстранен, но проблемът с намаленото количество вода остава. Третата причина е, че в селото в момента живеят три пъти повече хора, отколкото през зимните месеци и нуждите от вода са огромни. В същото време край Марково вече се е образувал нов жилищен квартал, който също трябва да бъде снабдяван с вода и тепърва ще се проектира ВиК-мрежа за него. 

Затова управителят на ВиК призова жителите на Марково, а и на селата в Пловдивско, в които се ползва питейна вода за поливане на селскостопанска продукция, да не я ползват за такива цели, тъй като може да лишат всички останали от вода за пиене. 

По думите му, въпреки че кметовете на Марково и община "Родопи" не искат режим, дотам все пак ще се стигне, ако засушаването продължи и не бъдат взети никакви мерки. 

Гълъбов обясни още, че на срещата в община Родопи утре ще се обсъжда не само евентуален воден режим, но и други мерки, които трябва да се предприемат, включително разяснителния режим от страна на администрацията към жителите на Марково. Той посъветва хората, които поливат с вода от чешмите земеделската си продукция, да си монтират капково напояване, защото то се спестява над една трета от водата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

41 сигнала за пожари само днес в Пловдивско, 30 са приключени

Овладян е пожарът в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в кв. "Изгрев". На място работиха пет пожарни автомобила и автомеханична стълба.  Пожарът е възникнал в късния следобед по време на работа.  Няма пострадали.  41 са сигналите за произшествия, получени днес в Пожарната в Пловдив, от тях 30 са приключени. По останалите 11 все..

обновено на 02.08.24 в 21:35

В Пловдив вече се диша нормално, но утре сутрин пак се очаква обгазяване

Постепенно се нормализира обстановката в населените места, засегнати от обгазяването от пожара в депото край Цалапица, съобщават от областната администрация в Пловдив.  Съдържанието на фини прахови частици, както и на съединението бензен във въздуха е в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Продължава гасенето на пожара в депото за..

обновено на 02.08.24 в 21:33

Слушайте дербито "Локомотив" - "Левски" по Радио Пловдив

С два мача днес се открива третия кръг в Първа лига. От 19:00 часа "Славия" посреща "Хебър" на стадион „Александър Шаламанов“ в столицата.  От 21:15 часа е голямото дерби на кръга, което противопоставя "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" на „Лаута“. Този двубой може да проследите пряко по Радио Пловдив. "Черно-белите" нямат загуба до момента, като..

обновено на 02.08.24 в 21:23

Полицията със сериозни мерки за мача "Локомотив" - "Левски"

Полицията ще осигури спокойното протичане на футболната среща на стадион „Локомотив“ тази вечер. В ход са комплекс от мерки за охрана на обществения ред, контрол и организация на движението в града във връзка с предстоящата футболна среща на стадион „Локомотив” между отборите на ПФК „Локомотив” и ПФК „Левски”, която започва в 21.15 ч. В..

обновено на 02.08.24 в 21:06

Продължава гасенето на сметището край Цалапица

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед.  Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери.  На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи..

обновено на 02.08.24 в 17:57