Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

| Интервю

Премиера на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив.

Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и театрални продукции и е носител на десетки престижни европейски награди.

 Сценограф е Марко Япела, а диригент е директорът на Опера Пловдив Диан Чобанов.

В ролите на двамата млади влюбени от Верона публиката ще види примабалерината на Опера Стара Загора Анелия Димитрова и Андреа Скифано, солист в балета на Словашкия национален театър.

Екипът на Държавна опера Пловдив ни канят на нов танцов прочит на безсмъртната трагедия на Шекспир.  

С ръководителя на балета – Мариана Крънчева разговаря Живка Танчева, може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Осъдени души"

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие..

публикувано на 21.08.24 в 07:04

Епископската базилика в юлското издание на ЮНЕСКО

При мен пристигна юлският брой на World Heritage Review. Щастлив съм, че заедно с дирекция „Туризъм“ на община Пловдив включихме един от най-знаковите ни обекти – Епископската базилика на Филипопол в официалното издание на Центъра за културно наследство на ЮНЕСКО, което бе публикувано в рамките на 46-тата сесия на Комитета за световно наследство...

публикувано на 20.08.24 в 13:05

"Пиеса" представя самостоятелна изложба на Полина Станчева

Самостоятелната изложба „ Отражения от пейзажа ” на пловдивската художничка Полина Станчева ще се открие в четвъртък, на 22 август 2024 г. от 18:30 часа в ателие PIESA, ул. „Оборище“ 10 А, Пловдив. На откриването ще свири талантливата цигуларка Мария Рамълчанова, която живее и твори във Виена. Събитието се реализира по покана от..

публикувано на 20.08.24 в 09:41