Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски. 

Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от декември 2021 г. между община Пазарджик и „Център за рециклиране Пазарджик“, обединяващо няколко фирми. Неустойката се базира на клауза в анекса, според която общината се е съгласила при просрочване на задълженията по изпълнението на договора да дължи 0,5% цялата стойност на договора. А той е сключен на 16 септември 2020 година между общината и консорциума от фирми за 5 години и прогнозната му стойност е 23 милиона лева, уточни кметът Куленски. Той допълни, че средно на месец фактурите към общината са за 400 000 – 500 000 лева, но при забавяне на плащанията дългът пропорционално нараства. Куленски изчисли, че общината дължи по 115 000 лева на ден за просрочени задължения по този договор.

Ще сезираме прокуратурата за действията и бездействията по договора. Ще поискаме тя да изясни ситуацията и да се произнесе дали община Пазарджик е била ощетена от договора и анекса към него, съобщи кметът Куленски. Той обясни, че имат 14-дневен срок да дадат отговор по исковата молба и след това ще се явят заедно с ищеца пред Арбитража, за да се произнесе той „кой крив – кой прав“. Кметът на Пазарджик увери, че ще направят постъпки да бъдат променени условията по договора, който е крайно неизгоден за жителите на общината.

Пред медиите Петър Куленски постави няколко отворени въпроса: „Кой подписа този неизгоден договор? Кой не плащаше фактурите по него от юли до октомври 2023 година? Кой подписа този безумен анекс – делата да не могат да се водят от българския съд, а да се водят от Арбитраж? Случайно ли е избран моментът точно сега да бъде предявен този иск за близо 6 милиона лева към общината?“

Петър Куленски не спомена нито един път името на бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов, в чиито мандат е бил сключен този договор на депониране на отпадъци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08