Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат мъчениците Кирик и Юлита, Св. Атиноген и Св. Марина, загинали за христовата вяра".  Това заяви главният уредник на РЕМ Лора Христозова.

По думите й, тези дни са свързани с много забрани за домашна работа, които хората трябва да спазват. Не се прави нищо на нивата, дори дотам не се ходи, не се пече, не се меси хляб. Нарушаването на забраните е свързано с пожарите, което в тези горещи дни е много актуално.

По време на горещниците земеделците успяват да си отпочинат от тежкия летен труд. По тях в в същото време в народните представи се гадае за това, какво ще бъде времето през най-лютите зимни месеци - януари, февруари и март. 

"Смята се, че колкото по-силно пече слънцето през трите горещника, толкова повече няма да има сняг и зимни виелици през трите първи месеци от годината.  Най-важното обаче е, че култът към огъня е много силен и когато се е строяла къща, нашите прабаби и прадядовци първо са  правели огнището, което трябва да е на юг, на изток. Огънят се поддържа през цялата година и единственият ден, когато той се гаси, е на 15-ти юли. Тогава трябва да измолим да няма толкова много пожари, които да унищожат реколтата. Новият огън се пали на Св. Марина  - на 17-ти юли".

Христозова уточни, че в нощта между 16-ти и 17-ти двама мъже, обикновено близнаци, отиват на площада, търкат дървени клони и така се ражда новият огън. Той се прескача от всички за здраве и всеки отнася от него в дома си, за да го пази през цялата година.

"Култът към огъня и към слънцето е универсален. Където и да отидем, ще се срещнем с почитта и страха на хората към тях. Освен към огъня, в тези дни се почита и водата.  Марина означава "морска". Неслучайно обичаите са свързани с лековитата вода и сега е времето всеки човек през тези три дни да отиде да се потопи в бликащ от земята минерален извор, за да е здрав през цялата година".

За това време са интересни и  характерните любовни магии, седенките, мисълта за това как да бъде продължен родът. Момите са влачели след себе си стебла от тиква - дълги и провлачени, за да се влачат така и ергените след тях, както и след запалване на новия огън, в камината се е поставял мокър конец, за да съхнат така момците по девойките.

"Всичко, което нашите прадеди са правели, е носело дълбок смисъл и ние сме забравили едно знание, което е било естествено за тях. Българинът е суеверен човек - изпитва страх, но и в същото време боготвори природата. И е стигнал до извода, че ако реши да се бори с природата, битката му ще бъде загубена. Природата трябва да бъде омилостивена и ако не бъде, тя ще си отмъсти", заяви още Лора Христозова.

Интервюто - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Осъдени души"

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие..

публикувано на 21.08.24 в 07:04

Епископската базилика в юлското издание на ЮНЕСКО

При мен пристигна юлският брой на World Heritage Review. Щастлив съм, че заедно с дирекция „Туризъм“ на община Пловдив включихме един от най-знаковите ни обекти – Епископската базилика на Филипопол в официалното издание на Центъра за културно наследство на ЮНЕСКО, което бе публикувано в рамките на 46-тата сесия на Комитета за световно наследство...

публикувано на 20.08.24 в 13:05

"Пиеса" представя самостоятелна изложба на Полина Станчева

Самостоятелната изложба „ Отражения от пейзажа ” на пловдивската художничка Полина Станчева ще се открие в четвъртък, на 22 август 2024 г. от 18:30 часа в ателие PIESA, ул. „Оборище“ 10 А, Пловдив. На откриването ще свири талантливата цигуларка Мария Рамълчанова, която живее и твори във Виена. Събитието се реализира по покана от..

публикувано на 20.08.24 в 09:41