Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми. 

Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата повлиява на ендокринната ни система и за какво трябва да внимават хората с проблеми.

По думите й най-важното за пациентите е да не преустановяват приема на достатъчно вода и храна, заради високите температури, както и движението. Тя обясни, че общите принципи за здравословното хране са валидни и в този сезон също трябва да се спазват. 

На първо място д-р Станчева посочи приема на достатъчно количество течности и вода. Според нея най-добре е да пием вода, сокове или неподсладени чайове. Напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не са препоръчителни и енергийните напитки.

„Може да бъде питейна, чешмяна вода. Може да се разнообразява с минерална и изворна вода, като хубаво е да има разнообразие, заради различната минерална съставка. Може в хода на деня да се консумират освежаващи сокове, които да се от плод или зеленчуци. Ако се прави фреш, нека той да не е от много сладки плодове“, посочи д-р Станчева и допълни, че добър вариант за хидратация е айрянът и студеният билков чай.

При високи температури правилното хранене също е много важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти.

Ако имаме дехидратация или обезводняване на оранизма, особено в съчитание с липса на внос на храна, поради една или друга причина това може да доведе до отклонение на кръвната захар при пациентите с диабед“, даде пример д-р Станчева.

Тя подчерта, че храненето в горещите дни е важно и при хората без здравословни проблеми.

Добре е да консумират ежедневно плодове като могат да бъдат сурови, но също така замразени и пасарини. Зеленчуците могат да бъдат под формата на пресни салати или студена зеленчукова супа. Термичната обработка трябва да е минимална като време.

Белтъчините не трябва да бъдат изключвани от менюто, категорична е специалистът. За здравословното хранене мазнините трябва да са от растителен произход.
Що се отнася до въглехедратите-хлябът дори и при диетични режими е задължителна съставка и трябва да приссътва. Може да го разнообразим с пълнозърнест хляб, с фибри или семена.

Д-р Станчева предупреди, че трябва да се внимава за  хигиената при хранене, приготвяне и съхранение на храната в горещите дни.

В топлото е добре да хапваме по-малко сладкиши и червено месо, да наблягаме  на водата и на зеленчуците и така ще се адаптираме много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Интервюто с д-р Станчева е в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Реставрирана е къща "Недкович"- домът с най-богатата украса

Как приключва годината за Старинен Пловдив, разговор с проф.  Елена Кантарева-Дечева , директор на общинския институт. За ремонтите на знакови къщи в Стария град и за новите проекти, които ще следим и догодина. "Най-важният проект за реставрация беше знаковата къща "Недкович" в Стария град", каза проф. Кантарева. Тя припомни, че сградата не е била..

обновено на 29.10.25 в 12:23

Партиите не искат предсрочни избори, страх ги е от нов играч

Социологът Евелина Славкова от агенция Тренд  коментира политическата ситуация в момента,  предстоящата ротация на председателя на Народното събрание и мотивите зад действията на ГЕРБ на фона на тежка криза в управляващото мнозинство.  Според нея след  управляващото мнозинство  са успели да излязат бързо от тази криза и то само с една промяна -..

публикувано на 29.10.25 в 10:19

Проектът VITA THERMAE - новите пътища на археологията

През 2026 година Националният Aрхеологически Резерват – Хисаря ще отбележи своята 50-годишнина, за очакваните събития и за реализирания проект Вита Терми - говорим в програма "Точно днес" с  доц. Митко Маджаров , директор на Археологическия музей в курортния град. Проектът носи визията от реалността към виртуалността – новите пътища на..

публикувано на 29.10.25 в 07:55
Емил Кабаиванов

Без завод за барут военната ни промишленост няма бъдеще

Заводът за барут и боеприпаси, за който германското дружество Райнметал и ВМЗ-Сопот сключиха споразумение, ще бъде изграден върху имот от 518 декара край карловското село Кърнаре. Затова на заседание на Общински съвет Карлово в четвъртък ще се разгледа заявлението на изпълнителният директор на ВМЗ Иван Гецов за промяна на предназначението на..

публикувано на 28.10.25 в 16:52

В България липсва контрол на качеството на водата от ТЕЦ

В топлата вода в Пловдив, Плевен и София има опасни бактерии, зарази и недостатъчно хлор. Това сочи изследване на „Активни потребители”, откъдето предупреждават, че при занижена имунна система ползването на заразена създава рискове за здравето.  Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители” е молекулярен биолог и вирусолог. Той обясни, че пробите са взети..

публикувано на 28.10.25 в 15:48