Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми. 

Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата повлиява на ендокринната ни система и за какво трябва да внимават хората с проблеми.

По думите й най-важното за пациентите е да не преустановяват приема на достатъчно вода и храна, заради високите температури, както и движението. Тя обясни, че общите принципи за здравословното хране са валидни и в този сезон също трябва да се спазват. 

На първо място д-р Станчева посочи приема на достатъчно количество течности и вода. Според нея най-добре е да пием вода, сокове или неподсладени чайове. Напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не са препоръчителни и енергийните напитки.

„Може да бъде питейна, чешмяна вода. Може да се разнообразява с минерална и изворна вода, като хубаво е да има разнообразие, заради различната минерална съставка. Може в хода на деня да се консумират освежаващи сокове, които да се от плод или зеленчуци. Ако се прави фреш, нека той да не е от много сладки плодове“, посочи д-р Станчева и допълни, че добър вариант за хидратация е айрянът и студеният билков чай.

При високи температури правилното хранене също е много важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти.

Ако имаме дехидратация или обезводняване на оранизма, особено в съчитание с липса на внос на храна, поради една или друга причина това може да доведе до отклонение на кръвната захар при пациентите с диабед“, даде пример д-р Станчева.

Тя подчерта, че храненето в горещите дни е важно и при хората без здравословни проблеми.

Добре е да консумират ежедневно плодове като могат да бъдат сурови, но също така замразени и пасарини. Зеленчуците могат да бъдат под формата на пресни салати или студена зеленчукова супа. Термичната обработка трябва да е минимална като време.

Белтъчините не трябва да бъдат изключвани от менюто, категорична е специалистът. За здравословното хранене мазнините трябва да са от растителен произход.
Що се отнася до въглехедратите-хлябът дори и при диетични режими е задължителна съставка и трябва да приссътва. Може да го разнообразим с пълнозърнест хляб, с фибри или семена.

Д-р Станчева предупреди, че трябва да се внимава за  хигиената при хранене, приготвяне и съхранение на храната в горещите дни.

В топлото е добре да хапваме по-малко сладкиши и червено месо, да наблягаме  на водата и на зеленчуците и така ще се адаптираме много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Интервюто с д-р Станчева е в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонус - малус" ще конкурира застрахователите

С промени в Кодекса за застраховане система "бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност“ бе приета от НС. Принципът представлява финансов стимул за изрядните водачи и съответно финансово наказание за онези, които причиняват пътни инциденти. Ще плащат ли наистина добрите шофьори по-малко и какъв ще е ефекта – темата в..

публикувано на 28.07.25 в 10:01

Зърнопроизводителите търпят загуби след жътвата

Добивите от пшеница и ечемик тази година са по-добри, но ниските цените на световните стокови борси вкарват нашите зърнопроизводители в загуба. Това обяви в интервю за Радио Пловдив Людмил Работов – председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. Добивът от пшеница тази година е от 400-500 кг от декар. Цената е 330 лв. за..

публикувано на 28.07.25 в 09:14

Безплатно тестват за хепатит В и С всички от 40 до 60 годишни

Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции провежда информационна кампания по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.  Тази година мотото, избрано от Световната здравна организация е „Да го разбием! Запознай се с фактите. Тествай се!“.  Целта е повишаване на обществената информираност за рисковете от..

публикувано на 28.07.25 в 08:30

БАБХ подцени риска с шарката и пораженията са драматични

Ситуацията с шарката по овце и кози в Пловдивско се усложни. Освен унищожени животни в 42 от 65 огнища, мерките на БАБХ вече вкючват и забрана за изкупуване на мляко от фермите на областта. За заразата, икономическия ефект и управленските решения разговаряме с професора от Аграрния университет Дойчо Димов, който е и председател на Сдружение за..

обновено на 25.07.25 в 11:21

Властта обеща и ни излъга, ще обжалваме таксите за строеж

Помним протестите на строителния бранш отпреди няколко месеца срещу намерението на община Пловдив да вдигне с повече от 100% таксите за издаване на строително разрешение.  Те спряха след като предприемачът Илиян филипов поиска и получи посредничеството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Компромисът, който да удовлетвори двете страни бе таксите да се..

публикувано на 25.07.25 в 11:20