Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отворена покана за кампанията „НЕ на незаконните сметища“

| обновено на 22.07.24 в 14:28 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Сдружение „BG Бъди активен“ стартира отворена покана за НПО организации, спортни клубове и образователни институции. Инициативата има за цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства.

„Кампанията стартирахме преди няколко години, в стремежа си да предотвратим образуването на такива сметища. Всички знаем, че в цялата страна има стотици такива сметища. Общински администрации, активисти се борят с това. Много често, всеки един от нас става свидетел на различни малки сметища около поля, реки, гори. В любими наши места, които често посещаваме, откриваме гуми, дивани, матраци и други отпадъци, на които не им е мястото там. С поканата призоваваме НПО организации, спортни клубове и образователни институции, да организират свои събития, като част от кампанията, а ние ще ги подкрепим и ще им помогнем с парична сума, и с помощ за организацията на самите събития“, разказва Румяна Киризиева от Сдружението.

Кампанията „НЕ на незаконните сметища“ е дългосрочен ангажимент на „BG Бъди активен“, за повишаване на осведомеността относно отрицателното въздействие на нерегламентираното изхвърляне, върху околната среда и човешкото здраве. „BG Бъди активен“ се стреми да разшири обхвата си и да включи повече общности в усилията за предотвратяване на образуването на нерегламентирани сметища във водните басейни, поля и гори. Кандидатстващите организации ще бъдат оценени според амбициите на техните предложения, а избраните 5 кандидати ще получат безвъзмездна парична помощ на стойност 1000 лева.

“Нашата цел е да допринесем за намаляване на отпадъците във водните пространства, като организираме серия от инициативи за първоначално изчистване на крайбрежни и водни пространства. Изключително важно да се управляват ефективно водните ресурси и да се намали замърсяването, за да се гарантира наличието на чиста питейна вода за всички. Замърсяването на водата се увеличава поради нерегламентирано изхвърляне. От съществено значение е да се образоват хората, за опазване на водните пространства“, коментират още от Сдружението координатор.

Почистванията ще бъдат съпътствани със застъпническа кампания, насочена към предотвратяване на образуването на нови незаконни сметища. Желанието на „BG Бъди активен“ е да се включат възможно най-много хора в инициативите, и да ги ангажират в посока превенция за опазване на околната среда във всякакви аспекти - от акции по почиствания, повишаване информираността относно правата и ангажиментите на граждани и община (държава), относно изхвърлянето на отпадъци, през обучения за видовете отпадъци, ползите от разделното събиране и рециклиране, чрез трайна промяна на нагласите и чрез мотивационни методи. Всяка организация желаеща да кандидатства за отворената покана, може да намери повече информация на страницата на „BG Бъди активен“.

Румяна Киризиева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петър Краевски гостува в собственото си радио шоу

Петър Краевски гостува в собственото си радио шоу Истина е, „водещият по ръба на бръснача“ Петър Краевски ще бъде гост в „Алтер его“. Той ще отстъпи мястото си на младата и талантлива Виктория Костова, която според е била най-добрата му ученичка в Английската гимназия. Понастоящем младата дама работи по различни проекти, има..

обновено на 28.09.24 в 17:41

Национален конкурс „Мелодия на водата“ в Хисаря

Летният театър в Хисаря е сцена на Третия национален конкурс за нова българска песен „Мелодия на водата“. Организатори са община Хисаря и Сдружението с нестопанска цел „Петнадесет лалета“.  Конкурсът трябваше да се проведе през юли, но заради опустошителните пожари в общината бе отложен за есента.  Тринайсет песни са допуснати от журито до..

публикувано на 28.09.24 в 08:18

"Светулки RUN" в първия ден на октомври в Пловдив

За седма поредна година Софийски планински клуб организира благотворителното бягане "Светулки RUN".  Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите.  На първи октомври в Пловдив /Гребен канал/ и  паралелно в още..

публикувано на 27.09.24 в 16:35

Докосване до корените - деца от Цариброд дойдоха в България

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември. През четирите..

публикувано на 27.09.24 в 15:25

Българин по стъпките на Еней и българските корени

За силата на духа и стремежа към свобода и независимост, за предизвикателствата на живота, за историята и завещаното от нея. Една детска мечта, която преминава границите на времето, остава не само валидна, но и оживява! Така звучи и изглежда накратко вълнуващото приключение на историка Любомир Радев -  един българин изминал пътя на Еней от Троя до..

обновено на 26.09.24 в 15:44