Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първенец припомни, че е родоначалник на Съединението

| обновено на 27.07.24 в 20:16

139-тата годишнина от вземането на решението за Съединението на Източна Румелия с Княжество България беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника на Захари Стоянов в село Първенец, община Родопи. 

Някогашното село Дермендере е записало името си със златни букви в историята на България с факта, че именно тук, на 25 юли 1885 г. се провежда първото заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).  

На него Захари Стоянов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и кап. Коста Паница полагат клетва, определят датата на Съединението и набелязват план за действие. 

Редица обстоятелства ускоряват провъзгласяването на Съединението и то е извършено по – рано, на 6 септември 1885 г.

Отбелязването на историческата годишнина започна с издигането на националния флаг под звуците на химна на България пред бюст-паметника на Захари Стоянов.  

Именно там, на това място, е взето и историческото решение за Съединението.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Регистрираха слаб земен трус край Девин

Слабо земетресение е регистрирано в района на Девин тази сутрин.  От Националния институт по геофизика, геодезия и география уточняват, че трусът с магнитуд от 2,9 по Рихтер е регистриран в 9.11 ч., на около 5,4 км югозападно от Девин, на 58 км от Пловдив и на 138 км от София.  Дълбочината му е 12 км. Няма данни за материални щети.

обновено на 08.09.24 в 07:46

Все още не е потушен пожарът край Маноле

Продължава гасенето на пожара на сметище за оборска тор край пловдивското село Маноле.  Огънят е обхванал терен с големина на футболно игрище, като гори смес от слама и патешка тор от близката птицеферма – съобщи старши комисар Димитър Димов, директор на пловдивската пожарна. Няма опасност за населението и постройки в близките населени места...

публикувано на 08.09.24 в 07:45

Пожар във ферма край Маноле обгази Пловдив

Запалена патешка тор от птицеферма край село Маноле обгази тази вечер част от Пловдив. Задушлива миризма на дим се усеща в целия район "Южен", в "Тракия" , "Източен" и централната градска част, алармираха пловдивчани в социалните мрежи. Сигналът за пламъците в сметището на фермата за отглеждане на патици е подаден около 18.00 ч., съобщиха за Радио..

публикувано на 07.09.24 в 21:28

Жител на Стамболийски завари колата си със забита кирка

Кола осъмна със забита кирка, случаят е от Стамболийски. Собственикът заварил тази сутрин возилото си „Форд фокус“ със забития инструмент в предния капак.  „Давам 5000 лв награда, който ми каже кой е извършителят!!!“, написа собственикът на колата в социалните мрежи.  Не е ясно каква е причината за вандалския акт.  Потребители коментират, че..

публикувано на 07.09.24 в 12:53

РИК - Смолян с член на ДПС, предложен от Дж. Чакъров, но не и от Пеевски

В състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян участва представител на ДПС, който бе предложен от упълномощени от Джевдет Чакъров членове на партията.  Съгласно публикувано решение на Централната избирателна комисия е назначен съставът на РИК – Смолян и в него не присъства предложеното име от представител, упълномощен от Делян Пеевски...

публикувано на 07.09.24 в 10:40