Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на сметището край Цалапица

| обновено на 02.08.24 в 17:57

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед. 

Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери. 

На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от пожарната в Пловдив. 

При поредното направено  замерване няма открити вредни концентрации. Безветрие и инверсия са причините димът от сметището да се стеле ниско към околните селища. Миризма се усеща и в центъра на Пловдив. 

Главен инспектор Димитър Бришимов от пловдивската пожарна обясни: "Причината може да е самозапалване, но не е изключена и човешка небрежност или незагасени отпадъци, депонирани на сметището. Прогнозата е, че ако няма аварирала техника, пожарът може да бъде потушен до 24 часа".

Снощи е имало запалване и в завода в Царацово, който се запали преди ден. Горели са останки под металната конструкция, допълни гл. инспектор Бришимов. 

Тежка техника и водоноските на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците. Ситуацията продължава да се следи и всички институции работят координирано за потушаването на огъня. На място е и зам.-кметът по екология Иван Стоянов. 

Свикан е и Областният кризисен щаб. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Седмицата на пожарната безопасност

С повече от 50 инициативи в Пловдив стартира Седмицата на пожарната безопасност. Началото е днес от 10 ч. на площада пред общината, където пловдивчани ще видят 3 специализирани машини – за пожарогасене, за спасителна дейност и автомеханична стълба.  В обособен кът ще бъде изложена техника, използвана при земетресения и наводнения. Ще има..

публикувано на 09.09.24 в 07:56

Изложба показва снимки на космически обекти

В Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще бъде открита изложба на първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен. Сред впечатляващите кадри са снимки на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на..

публикувано на 09.09.24 в 07:53

Откриват обновения храм в село Крислово

В деня на Малка Богородица в пловдивското село Крислово, община Марица се открива обновеният храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Храмът е основан преди близо 100 години и е обновен с помощта на дарители и със средства от общинския бюджет. „Успяхме да реновираме дома на вярата и да създадем с общи усилия пространство на хармонията,..

обновено на 08.09.24 в 16:20

Потушен е пожарът край Маноле, на място остава дежурен екип

Потушен е пожарът край пловдивското село Маноле. Само един екип на пожарната остава да дежури до края на деня и през нощта, за да наблюдава тлеещите и димящи огнища на места.   На практика гасенето е приключило, като димът значително е намалял – съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов. Въпрос на време е огнището..

публикувано на 08.09.24 в 16:20

Позиционирал съм се за първа сила, няма да се коалирам с ДПС

Заявка за първа политическа сила на предстоящия парламентарен вот даде в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред журналисти в Пловдив той отказа да коментира скандалите в ДПС и заяви, че те никога досега не са го подкрепяли.  Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че всички партии трябва да се позиционират още отсега, за да се направи..

публикувано на 08.09.24 в 12:28