Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

| обновено на 02.08.24 в 13:12

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание. 

Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово произнесе председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Пред дошлите да почетат героизма и паметта на загиналите родолюбци, отдали живота си във въстанието от 1903 г., той  подчерта, че  въпреки опитите на Великите сили да осуетят въстанието с помощт, която са оказали на Османската империя, илинденско-преображенските българи са  вдигнали въстанието, жертвайки живота си в сраженията, работата и семействата си за България.

„Днес ние трябва да си зададем простия въпрос готови ли сме поне един час, една минута на ден да мислим за България и за нейния народ, а не как да оцелее всеки сам за себе си. Защото, ако онези хора тогава бяха мислили всеки сам за себе си, нямаше да сътворят епопеи като Априлското или Илинденско-Преображенското въстание. Левски го е казал, това зависи от нашите задружни сили“.

Каракачанов отправи призив към българите да възстановят онзи дух, който го е издигал през вековете и го е правил народ достоен за уважение, а не народ, който е заобикалян, защото няма национално самочувствие и не може да формулира своител интереси.

"Народ, който няма памет за своите герои, не се гордее със своите герои, а търси нови кумири, е обречен на изчезване и разруха. Сега сме във фазата на разрухата. Ние имаме своите герои и своите примери за подражание. Затова не трябва да търсим примери за подражание или копиране на  опит от Изток или Запад, а да  вървим по пътя на тези хора".

В честването  с водещ Златко Павлов, се включиха  заместник-кметът Пламен Панов, представители на общинската управа, военен духов оркестър, почетна рота от Гарнизон Пловдив, венценосци, членове на комитет „Родолюбие“ и  граждани.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10