Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“.

"Когато има замърсяване на въздуха вследствие на пожари, първото нещо, което човек трябва да направи, ако е в собствения си дом, е да затвори прозорците и по възможност да не излиза навън. Ако това се налага, добре е да се носят предпазни маски. Моите наблюдения са обаче, че нещата с маските не седят добре. Дори по време на ковид пандемията беше доста трудно да се прилага това защитно средство", посочи доц. Ходжев. 

Според него носенето на маски е въпрос на манталитет. Той изрази надежда, че младото младото поколение ще има по-отговорно отношение по отношение на собственото си здраве. 

По думите на пневмолога при подобни бедствия системата за ранно предупреждение трябва да уведомява гражданите, но на този етап тя върви на приливи и отливи. "Мисля, че в бъдеще нещата ще се развият в по-позитивен план, особено като сравним нещата в миналото, с Чернобил и т.н. Сега има нагласа хората да бъдат предупредени, но не всичко все още сработва както трябва", смята лекарят. 

Началникът на пневмо-фтизиатричната клиника в УМБАЛ "Свети Георги" разкри как влияят фините прахови частици (ФПЧ) на човешкото здраве. "Когато имаме някакво бедствие, каквото е един пожар, на практика се отделят ФПЧ с много малък диаметър. По-големите частици се отлагат в горните дихателни пътища и могат да доведат до тяхното дразнене и до кашлица. По-опасни обаче са фините прахови частици, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да предизвикат проблеми за пациенти с бронхиална астма и ХОББ. Може да се получи обостряне на тези заболявания и да настъпи пристъп на задух, което е едно драматично и спешно състояние и изисква лекарска помощ", подчерта той. 

Според пневмолога хронично замърсяване на въздуха обикновено се случва при някои климатични промени. "Например, когато има мъгла и ако това нещо често се повтаря, замърсяването на въздуха става рисков фактор за редица белодробни и сърдечно-съдови заболявания и също води до рискове за развитие на карцином на белите дробове - най-честия карцином при мъжете в България. Но подчертавам, че основният фактор е тютюнопушенето. Белите дробове са създадени в тях да влиза само чист въздух. Всичко друго може да доведе до проблеми", обясни специалистът. 

Пой напомни, че СЗО гледа много сериозно на проблема с мръсния въздух, тъй като има тенденция към завишаване на тези случаи там, където въздухът не е достатъчно чист. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са подвижните..

публикувано на 21.10.24 в 08:40

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59