Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище. То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност. 

Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на 75-та годишнина от откриването на златното съкровище. То е намерено на 8-ми декември 1949-та година от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, по време на изкопни работи в тогавашната керемидена фабрика в града. 

Самото честване е планирано в началото на декември, като освен поредица от събития, подготовката включва и промяна на градската среда. Кметът на Панагюрище Желязко Гагов обясни:

Идеята е наистина това честване, този юбилей, да бъде паметен, да е нещо, върху което ще се надгражда. В момента се работи по един страхотен документален филм, който да остави и да представи различни тези, който наистина ще бъде изключително достоверен. 

Разработваме идеята за паметен албум, свързан с честванията. Самото място, на което е открито златното съкровище, да стане един от най – важните обекти за посещения на туристите. Нещо, на което досега не сме обръщали достатъчно внимание. 

Наистина седмицата от 2 до 8 декември да бъде седмицата, в която всеки българин или пък гост на България да планира посещение в Панагюрище с оглед на този юбилей – 75 години златото на Панагюрище. 

Общото тегло на деветте съда – една фиала (блюдо) и осем ритона, е 6,164 кг. Те са изработени от чисто масивно злато с чистота 23 карата. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на одрисите от края на ІV и началото на ІІІ в. пр. н. е. и е използван при извършването на ритуални действия и религиозни тайнства.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44