Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха грандиозната ВиК авария в Пловдив, пускат водата постепенно

| обновено на 17.08.24 в 18:38

Отстранена е голямата ВиК авария, която за почти две денонощия остави без вода мащабна част от Пловдив -  болшинството блокове в ЖК „Тракия“,  „Съдийския квартал“ и районите около развлекателния център „Ескалибур“.  

По уверение на  ВиК – Пловдив,  в „Тракия“  водата вече е потекла. Въпреки това,  на повечето места  вода все още няма. Тя  се пуска постепенно и налягането и засега е още слабо, обясни главният инженер на водното дружество Йордан Чемишев. По думите му,  проблемът е дошъл от това, че след оправянето на аварията, някъде във вътрешността отново е поддал спирателен кран.

Екипи на ВиК Пловдив са работили непрекъснато за поправянето на спукания магистрален водопровод, съобщиха от дружеството.  Проблемът предизвика масов гневен отзвук в социалните мрежи от изнервените пловдивчани, обречени да стоят без вода почти 48 часа в безпрецедентните горещини, стигащи до 38 градуса на сянка.  В дискусията се намесиха и кметовете на районите „Източен“  Емил Русинов и на „Тракия“ – Георги Гатев.

„Водата е пусната в “Тракия”! Лично говорих с директора на ВиК и ме увери в това. На много места още не е потекла, като причините се установяват и се работи по въпроса. С екипите на ВиК проверяваме кран по кран в “Тракия”, понеже на места има вода по ниските етажи, докато на високите няма. На други места има вода, но е тънка струята.“ – написа във Фейсбук кметът на р-н „Тракия“.

Главният инженер на ВиК увери, че работата по изпълнение на пълното водоподаване продължава без прекъсване, но отказа да посочи дори прогнозни срокове.  

„Повече прогнози няма да правя, докато разполагаме с остаряла 60-годишна ВиК мрежа, която постоянно аварира!“ – заяви Йордан Чемишев.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

20-годишен водач пострада при катастрофа край Ягодово

Катастрофа е възникнала около 17.30 ч. на входа на с. Ягодово, съобщиха от пловдивската полиция.  Според първоначалната информация, 20-годишен водач не спрял с микробуса си на знак "стоп" и бил ударен от движещ се с предимство тежкотоварен камион.  Алкохолните проби на двамата водачи са отрицателни, посочват от полицията. Младежът е откаран в..

публикувано на 19.09.24 в 17:38

Оставиха в ареста 3-мата, отвлекли и пребили мъж заради чат

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево и бивш кмет на Красново Цвятко Истилянов, синът му Петър и неговият приятел Валентин Джевизов остават в ареста. Това реши преди минути Районният съд в Пловдив, като мярката подлежи на обжалване пред Окръжния съд. Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях Тримата са..

публикувано на 19.09.24 в 17:32

Задържаха ало измамник, ощетил пенсионери с близо 27 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив задържа под стража за 72 часа 25-годишен мъж за извършени телефонни измами за близо 27 000 лева. Повдигнато му е обвинение за имамите, при които са пострадали двама пенсионери на 77 и 75 години. По делото е установено, че на 21 юни тази година в дома си в Пловдив непознат мъж позвънил на единия пенсионер, като се..

публикувано на 19.09.24 в 17:16

100 000 коли влизат в Пловдив всеки ден, отчете общината

Между 75 и 100 хил. моторни превозни средства всеки ден влизат в Пловдив, сочат данни на данъчната служба за регистрираните МПС на територията на община Пловдив, от "Пътна полиция" и общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", съобщи заместник-кметът по строителство, инвестиции и общинска собственост на Община Пловдив инж. Тошо..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

След промени в ЗДвП камерите на ТОЛ системата ще засичат средна скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата имат готовност да започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Служебният кабинет внесе изменение в Закона за движение по пътищата, където дефинираме именно "средна скорост", за да може тя да бъде правоприлагана", каза..

обновено на 19.09.24 в 15:01