Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Проф. Радостина Александрова
Снимка: БГНЕС

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие откритият и в Европа вирус Оропуче?

„Мисля, че не бива да драматизираме ситуацията. Да, в момента има активизиране на този вирус Оропуче в страни в Южна Америка. Но в Европа става въпрос за внесени случаи, които през юни и юли бяха общо 19 – 12 в Испания, 5 в Италия и 2 в Германия. Това са хора, които са били основно в Куба, а един от тях в Бразилия и на практика там са се заразили“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Радостина Александрова от БАН.

Тя подчерта, че Оропуче не е нов вирус, той е идентифициран още през 1955 година. Всяка година има случаи на заразени, като общо от тогава те са над половин милион.

„Това, което в момента привлича вниманието на специалистите, е едно голямо и малко по-различно огнище. Защото до съвсем скоро този вирус беше ендемичен основно в района на река Амазонка. Но още през 2016 година бяха регистрирани случаи и извън него. В момента го има в Бразилия, Колумбия, в Куба, Перу. Заболяването преминава сравнително леко – с висока температура, главоболие, болки в ставите, с обрив. В някои случаи може да има чувствителност към светлина, може да има гадене и повръщане. Първите два смъртни случая за тази година бяха докладвани в Бразилия през юли, при две млади жени“, обясни още професор Александрова.

Предаването на Оропуче става чрез ухапване от мушици, които ги има в Америка, но ги няма в Европа, а също и чрез комари.

„Хората по никакъв начин не бива да се паникьосват. Не можем да говорим за жертви на вируса. Това са хора, които били инфектирани, които са се върнали у дома. В изключително редки случаи се стига до фатален изход при това заболяване, но това по никакъв начин не бива да се подценява“, обясни още професор Радостина Александрова.

Цялото интервю с професор Радостина Александрова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21