Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни носи понеделник - "Точно днес"

Край или начало? Край на безплодните усилия  за развиделяване на управленското безвремие и начало на оздравителни движения за избисряне на посоките за крачката напред след дългия застой в политическото блато. Ще успее ли този понеделник да преобърне негативната посока в развитието на политическия процес или и той ще  си остане поредният от понеделниците в мащабното пропадане на надеждите за край на кризата в управлението на държавата.

Днес изтича даденият от президента Румен Радев срок на премиера, в който той трябва да представи състава на новия служебен кабинет. С прогноза за потенциала на служебния кабинет, политическите грешки и новите сигнали в заявките на политиците - коментар на политолога Георги Киряков.  

Земята и нейното опазване от тревожните посоки на времето - теми в програма "Точно днес"  с три поредни акцента:

В условията на геополитически конфликти, войната в Украйна и кризата на ценности усилията за действия в подкрепа на мира и ядрените опити са фокус на фотоизложба, посветена на Международния ден за действия срещу ядрените опити - 29 август и 30 години от закриването на един от нанй-мащабните ядрени изпитателни полигони - Семипалатинския в Република Казахстан. За първата в историята на човечеството юридическа забрана за провеждане на ядрени опити и посланията на изложбата в НБ "Иван Вазов" преди откриването й от дипломати от посолството на Казахстан в България - събеседник - почетният консул на страната в Плавдив инж. Пламен Панчев.

"Приземяване" е платформата за  девет творци в сферата на изящните изкуства, поканени в тазгодишното издание на Националните есенни изложби в Стария град 2024 г. Поканените за участие автори и темите, които разработват ще представи директорът и куратор на форума проф. д-р Галина Лардева.

С писателя и автор на романа "Момчето, което завърза луната  за земята" Мартин Касабов - ще разговаряме за измеренията на любовта като феномен  в измислена от него приказка извън рамките на жанра и очакванията за поука, а като повик за съхраняване на паметта и безценните усилия въжетата на обичта да не бъдат разкъсвани никога.   За книгите, четящите хора, "превзетите" домове и надеждите, които ни правят силни. 

А  в "Добро утро, Ден" ще се върнем към част от разказа на дажз музиканта и носител на званието "Почетен гражданин на Пловдив" Огнян Видев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

обновено на 13.09.24 в 17:12

Археологическа велообиколка днес във "Вход свободен"

На 22 септември 2024 г., в рамките на Европейските дни на наследството, любителите на историята и активния начин на живот ще имат уникалната възможност да открият Пловдив по нов и различен начин.  Под наслов „По пътя на водата“, обиколката ще проследи важни водни маршрути в града, с акцент върху пътя и функциите на акведуктите и на река Марица. Водачите..

публикувано на 13.09.24 в 09:30

„Точно днес“ – за вярата, кризите и здравето

Не само петък, но тринайсти ден от септември. Посрещаме го без фатални нотки и с важните теми за Пловдив и страната. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: До какво ще доведе политическата криза у нас и опасно ли е да се правят промени в изборния поцес преди тя да приключи? Отговор на този въпрос ще търсим от Калин Славов ,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00