Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител стана италианецът Матео Малучели

Обиколката на България завърши със скандал

Мартит Папанов от пловдивския "Цар Симеон" триумфира в последния етап и спечели надпреварата, но след контестация тя му бе отнета

Мартин Папанов
Снимка: БФКолоездене

Италианецът Матео Малучели от японския отбор "Джей Си Ел Укьо" е шампион в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България. 

Надпреварата завърши със скандал и над два часа разглеждане на контестации от страна на съдиите заради победата на българина Мартин Папанов от отбора на "Цар Симеон" в последния пети етап - 123 километра от Сливен до Габрово.

Папанов изкова успеха си с атака на спускането от Шипка към Габрово. Втори на 12 секунди зад него пристигна основната група, водена от Малучели. Трети с равно време е чехът Доминик Нойман от "Ай Ти Ти Инвестмънтс". Лидерът в генералното класиране Джовани Карбони (Италия/Джей Си Ел Укьо) пък се оказа паднал по спускането и пристигна със закъснение на финала.

Веднага след като пресякоха финалната линия Малучели и Карбони се отправиха към съдиите на състезанието, за да поискат дисквалификация за Папанов, който според тях е бил "теглен" от автомобил пред себе си на спускането към Габрово. От "Джей Си Ел Укьо" подадоха контестация и над два часа съдиите разглеждаха случая.

Папанов да получи наказание от 20 секунди. Така българинът се свлече до 15-то място в подреждането, на 7 секунди зад Малучели.

Папанов получи премия от 3000 лв на награждаването, обещана за победителя в етапа. По всичко изглежда, че той ще трябва да я върне. Папанов излезе от Топ 3 и финишира осми в генералното класиране.

Председателят на Българската федерация по колоездене (БФК) Евгений Балев разкри, че е имало обжалване от страна на Мартин, но не е имало кой да вземе решение, тъй като главният съдия си отишъл. В добавка „се е наложило да се изпраща видео на съдията, да се ходи в хотела, в който е отседнал, а през това време Федерацията е трябвало да направи това награждаване, защото състезателите гонели самолети“.

Общо 20 отбора участваха в 71-то издание на Колоездачната обиколка на България. Тази година бяха отбелязани 100 години от дебютното издание през 1924. Това направи Обиколката на България е четвъртата най-стара в Европа след тези на Франция, Италия и Белгия. 

В класирането при катерачите шампион и носител на "бялото трико на червени точки" е унгарецът Мартон Дина от "Ей Ти Ти Инвестмънтс", който стана първият колоездач в историята на Обиколката на България, който печели всички височини от най-високата първа категория в рамките на едно състезание. В случая това бяха две преминавания на Шипка и едно на Беклемето.

"Цикламената фланелка" за най-активен състезател бе спечелена от състезаващия се за българския клуб "Васил Левски" сръбски колоездач Лука Туркулов.

В отборното класиране шампион е тимът на "Джей Си Ел Укьо".

Малучели е третият италианец, който печели Обиколката на България, докато Папанов е първият българин, който взима етап от състезанието (без пролозите) от 2017 година насам.

По публикацията работи: Йордан Данчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Крумовград задълбочи кризата в Локомотив!

Локомотив Пловдив и Крумовград завършиха при резултат 0:2 в двубой от 10-ия кръг на efbet Лига. В началните минути на срещата опасните ситуации пред двете врати липсваха. В осмата минута Георги Каракашев влезе остро на Божидар Кацаров, но главният съдия Петър Кузев му показа само жълт картон. Четири минути след това Ангел Лясков отне топката от..

публикувано на 28.09.24 в 19:01
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18