Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство. 

На сцената се представят  близо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.  

Около 3500 са участниците от различни фолклорни области на страната.  Чуждестранните състави са от 11 държави,  като от най-далече пристигат фолклорни изпълнители от Индия и Мексико. 

Заради повишения интерес, програмата е със съкратени паузи между изпълненията и удължено време на представяне – от 9 до 18 часа в трите фестивални дни са изпълненията на родни музиканти и състави. 

От 18 до 20 часа ще се представят изпълненията на международните състави, а след тях са концертните програми.

Участниците са групирани в разделите индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Фестивалът продължава до края на седмицата и е съчетан с програмата за отбелязване на 50-годишнината от обявяване на Неделино за град.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 септември

Пловдив на 14.0 9 .2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Артър Конан Дойл. Шерлок Холмс и кървавият диамант. 536 стр., тв. к. 5А, Лист, 2024. Салман Рушди. Нож. 224 стр., ок. 4А, Колибри, 2024 Алистър Грей. Клети създания. 412 стр., 5А, Еднорог, 2024. Мая Люнде. История на пчелите. 384..

публикувано на 16.09.24 в 17:36

Найден Тодоров се върна в НУМТИ "Добрин Петков" като министър

Министърът на културата г-н Найден Тодоров откри учебната година на училището, което го е формирало като музикант и човек. Развълнуван от срещата си с бъдещия музикален елит на България и с учителите, сред които и такива, които са били и негови преподаватели, той сподели: "Скъпи ученици, вие сте щастливи, защото учите в едно от най-добрите..

публикувано на 16.09.24 в 17:16

Спектакъл, посветен на Татяна Лолова, в "Сцена на кръстопът"

С мултимедиен спомен – спектакъл в  Камерна зала  на Драматичния театър „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, издателство „Книгомания“ ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на голямата българска актриса.   Събитието е в рамките на съпътстващата програма на..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Ансамбъл "Тракия" открива Празниците на Стария град

Под мото „Вдъхновението“  в Пловдив стартират празниците на Стария град.  В рамките на форума, който продължава до 14 октомври, екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ е подготвил 25 вдъхновяващи събития, за ги съпреживеят пловдивчани и гостите магията на културно-историческото наследство. Откриващото събитие е „50 години ЕМОЦИЯ“..

публикувано на 16.09.24 в 08:20

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

обновено на 15.09.24 в 08:11