Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските съветници започнаха работа с призив за оставка

С декларация на  "Браво, Пловдив" започна днешното заседание на Пловдивския общински съвет.  Съветниците на групата отново заявиха, този път от трибуната, че оттеглят доверието си към зам.-кмета по транспорт Савина Петкова

Яна Димитрова посочи, че "Браво, Пловдив" настояват Петкова да се оттегли от заемания пост, като подаде оставката си. 

По-късно пред журналисти кметът Костадин Димитров заяви, че тепърва ще води разговори със Савина Петкова за това как ще продължат да работят оттук-нататък. Той определи работата й през изминалите месеци като добра. 

Положени  са много усилия за стъпки в правилната посока да има редовен и чист транспорт, да се изпълняват разписанията и да са с климатици. Според новата временна мярка увеличението на глобата за липса на климатици е двойна. Вкарахме макар и пилотно системата за електронно таксуване, която вчера цял ден е тествана и работи, каза Димитров и допълни, че е по-скоро доволен от действията на Петкова като добър администратор, комуникацията им и положените услия.  

Ще проведем разговори със Савина Петкова и ще видим как ще продължим по-нататък управлението на този важен за града ни ресор – градския транспорт, посочи кметът Димитров. Той анонсира пускането на Кукленско шосе днес  и  кръговото при Централна гара утре. 

По-рано Пловдивският общински съвет прие отчета на фондация "Пловдив 2019" за второто тримесечие на тази година, както и годишния обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските публични предприятия за 2024 година. 

От доклада става ясно, че „Свободна зона – Пловдив“ АД приключва годината с печалба от 103 хиляди лева, а приходите са 1 138 000 лева.  Другото общинско публично предприятие „Екобус“ е завършило миналата година със загуба от 109 000 лева. Дружеството не осъществява стопанска дейност, а в предходната година загубите му са били в пъти по-малко – 29 000 лв. Така размерът на собствения му капитал е намален с посочените загуби и от 2 794 000 лева вече е 2 685 000 лв.

Община Пловдив няма да подкрепи нито едно предложение от дневния ред на Общото събрание на акционерите на Пълдин Туринвест АД, което ще се проведе на 27 септември, решиха  единодушно общинските съветници. 

След 5-минутна почивка за стиковане на позициите Минка Сърнешка от БСП, която е представител на общината в дружеството, заяви, че община Пловдив е губеща в това партньорство с Международен панаир – Пловдив АД и не реализира никакви ползи, нито дивиденти.  

Веселина Александрова от ПП-ДБ пък посочи, че съветниците от групата няма как да одобрят доклада за дейността на "Пълдин туринвест", след като тази дейност вреди на дружеството и на Община Пловдив, която има 25% от акциите в него.

Общинските съветници гласуваха единодушно, с 45 гласа „за“ да бъдат удостоени с почетни значки на община Пловдив боксьорите Джан Ахмедов, Владимир Давидов и Венелина Поптолева, състезатели на боксов клуб „Лаута арми“. 



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17

Пореден протест от Цалапица пред прокуратурата

Близките на убития Димитър Малинов от Цалапица отново излизат на протест пред прокуратурата в Пловдив в 17 часа.  Той е  под надслов „Справедливост за Митко“. Роднини и съмишленици настояват Окръжна прокуратура Пловдив да повдигне нови  обвинения, вече за съучастие,  на близнаците Валентин и Борислав Динкови.  Заседание по тяхното дело е..

обновено на 19.10.24 в 13:38