Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора не са политически апатични

Политиците не са изпълнили нито едно от обещанията си към нас

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите гласоподаватели", които наскоро учредиха и Национален фронт за младежта.

Според нея целият цикъл на политическата криза е създал една апатия у хората и затова тя разбира тези, които се обезкуражават и отказват да гласуват.

„Честно-казано от моето обкръжение не съм забелязала някои да се откаже да гласува, но това най-вероятно е защото живея в един балон на граждански активни и будни хора. Ние като млади хора, когато отиваме да гласуваме, можем да вземем някого с нас, за когото знаем, че не гласува, да го зведем до урните и да дадем своя вот заедно“, каза Гайтанджиева.

Подчерта още, че до този момент нито една от политическите формации не е изпълнила предизборните си обещания към младите. Като такива посочи  промените във висшето образование, приемането на закон за доброволчеството.

„Всички те остават на ниво обсъждане в парламентарна комисия, не стигат до гласуване на пленарно заседание. Така в една или друга степен ние оставаме на заден фон, въпреки всички обещания и неща, които се казват.

Не може да се отрече и фактът, че до този момент почти нямаме правителство, което да се е задържало, за да има време да изпълни обещанията. Все пак институционално нещата се случват много по-бавно. Ако имаш правителство за 3 месеца, няма как да се изпълнят всички обещания“, отбеляза Александра Гайтанджиева.

Подчерта още, че идеята за учредяване на Национален младежки фронт е закачлива провокация към политическите партии. С нея те искат да покажат, че младите могат да се обединят около каузата, която ги интересува, около това, което е важно за тях и около развитието на бъдещето на България.

„Можем да застанем наравно с политиците и наравно  с тях да отстояваме своето мнение, да защитаваме интересите си вместо просто да съберем политиците и да ги слушаме как се опитват да ни защитават“, отбеляза Гайтанджиева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19