Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Владимир Чуков

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ситуацията в Близкия Изток не е от вчера или днес, тя е от една година, просто в момента е в екстремна светлина. Мисля, че реакцията на държавата беше много адекватна и ние сме едни от първите, които го направихме. Американците например, в момента се организират, явно те не са очаквали толкова екстремално и бързо да се развият нещата, но при нас наистина има добра организация, още повече, че хората, които искат да се евакуират, са твърде малко – около 200 човека, докато примерно американците в Ливан са около 5-6000. Ние имаме и добри контакти с партньорите в службите, тъй като това са много позволения, които трябва да бъдат поискани от съответните държави от Ливан, чиито институции според мен не функционират като хората, от друга страна от Израел", коментира  проф. Чуков действията на българските власти. 

Той допълни, че подобен щаб би трябвало да функционира постоянно у нас, при това още от миналата година, когато беше осъществен терористичния акт срещу Израел от Хамас.

Според арабиста основната причина за нанасянето на иранския удар, е една реч или обръщение на Бенямин Нетаняху към иранския народ и много ясната заявка за промени в баланса на силите в региона.

"Кодовото наименование на операцията в Ливан се наричаше първоначално „Стрели на север“, след това се промени на „Нов режим“, което е много по-голяма амбиция, т.е. извън Ливан, визирайки т.нар. нов Близък Изток. Но след убийството на лидера на Хамас Хасан Насрала очевидно ситуацията стана толкова екстремална и опасна, че те отново върнаха старото наименование „Стрели на север“. Т.е. от желанието да стане едно преструктуриране на региона, се усетиха, че всичко това би коствало много голямо кръвопролитие, на фона на това, че Иран е на 12 без 5 от атомна бомба. Според ТАСС те имат материал за три атомни бомби, макар да не са ги произвели. И се досещате, какво би могло да се случи при наистина болезнена израелска атака, така че по-добре да не мислим в тази посока", посочи проф. Чуков.

По думите му в момента са напълно реални опасенията за бежанска вълна. Такава е и информацията от ливанската държава. По думите му над 1 200 000 са ливанците, напуснали своите домове, макар че на този етап от юг те са отишли на север при роднини. Малка част от тях, за сирийски бежанци – около 1 млн., които са се върнали в Сирия. 

"Ако ситуацията се задълбочи ще се получи обстановка, която познаваме добре от 2015-2016, когато Русия се намеси в Сирия и започна да бомбардира. Тогава огромна бежанска вълна от 7 млн. сирийци напуснаха Сирия. Такова нещо няма да се случи, тъй като няма толкова ливанци, но Европа ще усети, ако се появят още 200-400 хиляди и то не само ливанци, а това са хора, които по пътя привличат и икономически мигранти", смята арабистът.

Според него терористичните актове също не са за подценяване, особено на базата на всичките процеси, които се случват в съседните балкански държави - търкания и напрежение в Сърбия, както и в Косово. 

"Това са неща, които трябва много активно да бъдат следени, когато се преекспонира това напрежение в Близкия Изток, на територия, която е много близко до нас и е в европейския континент", изтъкна Чуков.

Той добави, че България, с повишените си доходи, с които нашите политици непрекъснато се хвалят, от транзитна точка се превръща в точка, в която има вече някаква уседналост и тук е ролята на държавата да се подбират мигрантите, от които нашата икономика има нужда. 

"За съжаление стихнахме до много неприятна ситуация, когато просто няма крачка назад и за двете страни. Сега излизат детайли за това какво се е случило и как, ние също наблюдавахме силно процесите, особено след като нашата държава беше замесена с производството и плащането на т.нар. пейджъри, които изгърмяха. Разбра се, че всъщност Хасан Насрала е дал съгласието си за прекратяване на огъня в рамките на тези 21 дни, разбра се, че Бенямин Нетаняху под натиска на Байдън и Макрон също се е бил съгласил, само че някъде там по пътя нещата не са били стиковани", обясни още експертът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30