Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по целите на седмицата

Октомврийските сюжети продължават с изборните въпросителни, ескалацията на напрежението в Близкия изток, както и новите събития в културния календар на Пловдив.

Програма "Точно днес" с акценти на 7 октомври:

Новата книга на доц. Ангел Янков посветена на село Малево в Родопите ще представим преди премиерата в Пловдив.

С камерен концерт, посветен на големия български композитор и диригент Иван Спасов, Държавна опера Пловдив отбелязва 90-та годишнина от рождението му, която се навърши тази година. Ще бъдат изпълнени 5 композиции. Концертът носи името на една от творбите на Иван Спасов „Песни на една душа, отлитаща към рая“. По темата - разговор на Яница Марова с Драгомир Йосифов, диригент на хора на пловдивската опера.

В програмата отправяме апел за помощ на 14-годишно момиче. Цветелина Любомирова Борисова е диагностицирана преди месец с остра лимфобластна левкемия с висок риск. Лекарите дават шанс за живот на момичето след лечение в чужбина. Семейството й има нужда от помощ за събиране на непосилната за тях сума от 250 000 евро. С бащата на Цвети – военнослужещият Любомир Борисов разговаря Иванка Петкова.

И още по темата с кампаниите: Октомври - месецът за борба с рака на гърдата, разговор по темата с Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Включваме отец Димитър Димитров за това, че Папа Франциск обяви 7 октомври за ден на молитва и пост за мира, защото мина една година от голямата терористична атака на Хамас срещу Израел, там военните действия продължават.

"Добро утро, ден!" през тази седмица Веселина Пеева ще разговаря с журналиста Красимир Димовски - тук за светлите хора, които гостуват на рубриката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Неделя" за историята и нeйната интерпретация

Днес в Клуб "Неделя" се срещаме с известния преводач от английски Светлана Комогорова- Комата в разговор за красотата на превода и клопките на интерпретацията, за киното, поезията и прозата на битието. С втория ни гост - проф. Дамян Попхристов  говорим за богомилството, тайните на неговото раждане и корени , както и за неразкритите факти за влиянието..

публикувано на 06.10.24 в 12:35

„Алтер его“ – спомняме си за Тодор Климентов

Тази събота в „Алтер его“ ще си спомним за майсторА на епиграмата и хумористичното стихотворение Тодор Климентов. Ще звучи гласът му от личния архив на водещия, а за общите си преживелици с него ще споделят високите сатирици Васил Сотиров и Вихрен Бънков. Тодор Климентов беше филолог, сатирик, добър човек.  Роден на 06.10.1941 г. в село..

обновено на 06.10.24 в 11:58

Ранно утро с "Шейкър"

Октомври ни носи богатствата на есента и нейните багри, хладни утрини и топли дни! Заедно с цялата си красота, есента идва и със своите предизвикателствана - един сезон, в който ни предстои да се разделим със забавата и безгрижието на лятото, но и да  подготвим съзнанието и тялото си за срещата със зимата. За да направим тези процеси по-плавни и..

публикувано на 05.10.24 в 16:05

Зорница Танева от "Нощ на ангелите" в Добро утро, ден"

В рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица ви срещаме с младата майка Зорница Танева, за която доброто няма граници, а благотворителността е висша форма на удовлетворение. На пловдивчани тя е по-известна като човекът, който е двигател на благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“. Инициатива, която вече 5 години подкрепя хора, нуждаещи се от..

обновено на 04.10.24 в 17:02

Октомврийски теми с лятно време в "Ден след ден"

С прогноза, но не за октомврийското лято, на което се радваме днес, а за времето след изборите започва следобедната програма на Радио Пловдив на 4-ти октомври. Социологът Добромир Живков говори за последното проучване и това как би изглеждал състава на новия парламент след вота.  Продължаваме и с градски проблеми, свързани с необходимостта от спешни..

публикувано на 04.10.24 в 14:56