Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на кабинет и бюджетната каша бави "украинската помощ"

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България.

Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет. Един кабинет поема ангажименти към земеделските производители, правим разчети, но в следващия момент идва служебен кабинет, след това още един, който на практика  трябва да изпълни финансовите ангажименти, поети от предходно правителство, при коренно различно състояние на бюджета и на парите, с които може да разполага сегашния финансов министър, коментира в интервю за Радио Пловдив Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите и  бивш служебен  заместник-министър на земеделието.

Той отбеляза, че сега трябва да разчитат на сегашния финансов министър, а земеделският министър е обявил, че има пълна готовност за разплащане. През буфери от различни министерства и различни пера капиталови разходи.

Не сме виновни за това, че няма кабинет, няма приемственост и има такава каша с бюджета, отбеляз Диков. По думите му ситуацията е изключително неприятна, не само заради пазарните сътресения от дъмпинговите цени, но и заради негативното влияние на сушата.

След обещаното изплащане на първата сума от 200 млн. лв. Джиков апелира за конкретна дата  за второто плащане  на „украинската помощ“.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58

Когато говорят армиите, винаги страдат най- слабите

Израел и светът отбелязват годишнина от атаката на групировката „Хамас“. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, сред които деца. Над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. 97 заложници все още не са се завърнали у дома, а 33-ма бяха обявени за мъртви. Последва атака на Израел в Газа, а след..

публикувано на 07.10.24 в 15:02