Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под гаранция на всички обвинени за схемите в Разград и Смолян, както и липсва на достатъчно твърдение. 

Всички хора очакват по- голяма яснота и пресичане от МК на подобни практики. Това е черно петно ​​в българската култура в контекста на бюджет 2025 година, което се очертава с дефицит, коментира тя пред Радио Пловдив.  Според нея е важно да се изясни и връзката не само между директорите на театрите с останалите обвинени по случай, но и със служителите в Министерството на културата. Липсата на контрол в МК води до такива нарушения, липсва на Закона за сценичните изкуства, които трябваше да бъдат приети заедно с делегираните бюджети, с предпоставки за подобни нарушения. Ако има хора от МК, замесени в схемата, това е угроза за контрол на ограничените финансови ресурси в културата и това е нетърпимо, подчертава експертът.

Случаите в Разград и Смолян, както и докладите на АДФИ показват пропуски в нивата на контрола, смята Андреева и припомни, че в момента субсидията за сценични изкуства е над 200 милиона лева, което е с 10 пъти повече от преди 13 години. Публичните финанси биха изкушили част от хората, особено при липса на контрол, Диана Андреева и даде пример с българското кино, което получава  около 4 пъти по- малко финансиране, но подобни схеми не могат да се случат.

Ограниченията на правомощията не стават със заповеди и наредби, а със Закон за сценичните изкуства. Който се страхува от Закона за сценичните изкуства, попита риторично тя и добави, че преди години директорите са искали повече свобода за действие. Трябва да има ясна регламентация в Закона, който да ограничи злонамерените практики в сценичните изкуства. Заповеди и наредби ще дадат инструмент за недобросъвестни действия или за собствен контрол или за отпускане на контрол, категорична е Андреева. Задължително, по думите й, е и изготвянето на финансов анализ за нуждите на театрите, който не е верен през последните 13 години.

Според нея има отзвук от скандала и за страданието той е отрицателен, има и страх от проверки в сценичните изкуства, както и в цялата система на МК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58

Когато говорят армиите, винаги страдат най- слабите

Израел и светът отбелязват годишнина от атаката на групировката „Хамас“. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, сред които деца. Над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. 97 заложници все още не са се завърнали у дома, а 33-ма бяха обявени за мъртви. Последва атака на Израел в Газа, а след..

публикувано на 07.10.24 в 15:02