Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска акция срещу купуването на гласове в Смолян

Специализирана полицейска операция започна в ранните часове тази сутрин от ромската махала в Смолян. Тя е за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност в областта. 

В операцията участват екипи от "Охранителна полиция", "Икономическа полиция", "Криминална полиция", "Пътна полиция"  районните управления към Областната дирекция на МВР в Смолян. Включват се и служители на Зоналното жандармерийско управление е  Пловдив, а екипи на Държавно горско стопанство в Смолян се включват в проверките за контрол върху незаконна сеч и добив на дърва за огрев.

В днешния ден проверките ще бъдат насочени към финансово-кредитни институции, т.нар. фирми за бързи кредити, заложни къщи, игрални зали и казина, търговски обекти, питейни и увеселителни заведения, както и производствени цехове и предприятия. Също лица и групи, проверка на моторни превозни средства, включително и адреси, за които имаме данни, обясни комисар Иван Демирев, началник на отдел "Охранителна полиция".

Той допълни, че операцията се провежда в контекста на предстоящите парламентарни избори и покрай тях всичко, което може да се обхване, да се документира и докаже като евентуална престъпна дейност. Целта на операцията е да не се допусне изкривяване на вота. 

От началото на предизборната кампания има сигнали, има и преписки, по които се работи, досъдебни производства до момента няма, уточни комисар Демирев.

Слави беше един от проверените: "Никой не идва. Да проверят, няма лошо. Всичко е изрядно, както трябва".

Съседът му Сашо заяви: "Подкрепям ги, много добре си вършат работата. Те са ги пуснали все едно държавата се намира в някакъв овчарник - всеки си прави, каквото си иска".

"Плътно съм за тази проверка, не само по тези случаи. Постоянно трябва да има такива проверки".

На въпрос има ли хора, които идват да ги агитират и да им предлагат да си продадат гласа, ромите отговориха: "Последните 5 години никой не е стъпвал тука. Преди са идвали, опитваха се. Тука, в наш`та махала, малцинството, са трудолюбиви, честни и работливи". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

РЗИ - Пловдив опитва да улесни пациентите с ТЕЛК

17 500 са подадените в Пловдивска област заявления за издаване на експертни решения на ТЕЛК от началото на годината до сега. Тенденцията е към увеличение, тъй като решенията, които се издават в областта годишно са около 30 000.  За периода 2022 – 2023 година са освидетелствани близо 8 000 пациенти повече. Това съобщи директорът на РЗИ-Пловдив д-р..

публикувано на 11.10.24 в 13:11

40 процента от децата в България са с наднормено тегло

Близо 40 процента от детското население в България е с наднормено тегло. А страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа. Сред основните причини е заседналия начин на живот и прекаленото застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също..

публикувано на 11.10.24 в 11:22

Пожар избухна в двора на "Чистота", задими район "Южен" в Пловдив

Пожар избухна тази сутрин в база на общинското предприятие "Чистота" в Пловдив.   Горели са  струпани боклуци в двора на улица "Даме Груев" 64. Има задимяване в района.   Сигналът е получен малко преди 6 часа сутринта.  Пет екипа огнеборци са погасили пламъците, съобщиха от пожарната.  Няма данни за засегнати постройки.  Установяват се..

публикувано на 11.10.24 в 08:38

Новите лекари по дентална медицина полагат клетва на Античния театър

208 дипломанти от Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в Пловдив полагат днес клетва.  Тържествена промоция на 49-тия си випуск лекари по дентална медицина е от 17 часа на сцената на Античния театър. 136 българи и 72 чужденци (от Великобритания, Италия, Кипър, Сирия, Турция, Украйна, Швеция, Ирландия и Северна..

публикувано на 11.10.24 в 06:18

Общински съветник в Пазарджик е арестуван за купуване на гласове

За 72 часа е задържан общинският съветник Сашо Ангелов от Пазарджик, потвърдиха за БНР отлично информирани източници.  В местния парламент той е представителн на НДПС.  Срещу него е повдигнато обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотични вещества.  В имот, в пазарджишкия квартал "Изток", са открити тетрадка с имената на хора, с личните..

публикувано на 10.10.24 в 16:55