Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна среда. Това сочи доклад на екологичното сдружение “За земята”, разбунил отново страстите по темата за мръсния въздух, който дишаме.

Темата коментираме с Ивайло Попов от екип „Въздух“ на Екологичното сдружение „За Земята” и бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Когато говорим, че се укриват данни имаме предвид Доклада на Изпълнителната агенция по околна среда, до който стигнахме след спечелено дело и точно в него се цитират редица пропуски по отношение на измервателните станции, посочи Попов.

"Така че не е дума срещу дума, а дума срещу документи"

Транспортните пунктове за мониторинг трябва да са на до 10 метра от бордюра, тези, за които ние говорим са на по- голямо разстояние и това го има в цитирата справка то доклада. Там се казва, че те не отговарят на изискванията.

Документите са наша страна и затова казваме, че МОСВ се е оплело в отговора на изнесените данни. Проблемът е в  страха да се поеме отговорност. Надявахме се министерството да си признае проблема, което е първа стъпка за негото решаване, каза Попов.

Той посочи, че Пловдив е един от градовете с най- сериозно замърсяване на въздуха. Едната станция е обрасла с растителност, а другата също е в нарушение, защото тя пък е на по- близко от реграментираното разстояние. Замърсяването с азотен диоксид заради трафика също е проблем за града. Община Пловдив трябва да приеме в най- скоро време мерки за подобряване на въздуха и гражданите трябва да имат непрекъснат натиск за промяна, каза Попов.

Възможно е да има прикриване на данни, но е и възможно да е просто нехайство, каза в коментар бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Заделихме през 2022 година голям бюджет над 1 млн. лева за нови станции,  което да се разшири мониторинга, но обществената поръчка е провалена. По думите му отговорна за несвършеното е Росица Карамфилова, която е оглавявала Изпълнителната агенция по околна среда. Дирекцияна за качество на атмосферния въздух също носи вина, посочи Сандов. 

Когато говорим за контрол нещата зависят основно от втория ешелон – регионалните инспекции, в които заради политическата криза от години работят едни и същи лица, които толерират тези проблеми,каза Борислав Сандов.

Светлината в тунела е в завишаването на европейския контрол от Европейската агенция по околна среда, а другого е да отпаднат големите индуистриални замърсители и повече контрол върху автомобилния транспорт.

Интервютата можете да чуете в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Превозвачът Петко Ангелов ще съди "Хеброс бус" и "Автотранс"

Превозвачът Петко Ангелов, който държи над 50% от линиите в градския транспорт, заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че е най-потърпевшият от прекратяването на договорите на превозвачите по 13 линии от градския транспорт.  "О ще от 2016 година първия договор имаме, че трябва да  се работи на километър, когато влезе системата "Индра"...

публикувано на 14.10.24 в 16:24

Ако не се овладеят държавните разходи, идва ликвидна криза

В Бюджет-2025 се очертава дупка от около 18 милиарда лева. Икономистът Кузман Илиев бе сред експертите, които предупреждаваха за риска от увеличаващия се дефицит. Според него налице е политически проблем, защото поредица от правителства с къс хоризонт увеличаваха разходи, вдигайки доходи на редица групи. Разходите са високи и растат и са много..

публикувано на 14.10.24 в 16:16

Тестовете PISA не затрудниха деветокласниците

Тестваха  на електронни устройства деветокласниците по природни науки - химия, биология и физика . За първи път подобно изпитване по модела PISA се провежда днес и утре в цялата страна.  Повечето пловдивски ученици приключиха още в 9 часа, половин час преди определеното време - част от тях обаче поискаха този вид изпити да са на хартия, а не..

публикувано на 14.10.24 в 15:11

Образованието трябва да е общ приоритет на политиците

Днес и утре деветокласниците полагат теста по природни науки по модела PISA. С това се цели по-добра подготовка на учениците и подобряване представянето на следващото международно изпитване. Според Люба Йорданова от "Заедно в час" ц елта на международната програма PISA е държавите да видят как се справят с политиките в сферата на образованието..

публикувано на 14.10.24 в 11:21

По-висока МРЗ не означава уволнения, а по-малко инвестиции

Рязкото вдигане на минималната заплата може да окаже и невидим ефект. Често ефектът от това не е автоматично уволнение на хора, както се спекулира. Сериозното вдигане на минималното възнаграждение води до липсата на нови инвестиции, които биха дошли заради евтината работна ръка. Това коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика по..

публикувано на 14.10.24 в 11:19