Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава реставрацията на сграфитото на Димитър Киров

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва дейности по втория етап на реставрацията на сграфитото на Димитър Киров на ул. „Съборна“ 39. 

Реставрацията ще включва възстановяване на липсващата част на творбата. Дейностите ще извършат хабилитирани специалисти по тази специфична стенописна техника от към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Ще участва и докторант към катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия в София. 

Останалите завършващи реставрационни дейности ще бъдат извършени служебно от специалисти от Лабораторията за консервация и реставрация към Общински институт „Старинен Пловдив“. 

Всички дейности ще бъдат извършени под методическото ръководство на директора на института проф. д-р Елена Кантарева-Дечева. Скелето е предоставено безвъзмездно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Литературна вечер, посветена на Гавраил Панчев в Стамболийски

Литературна вечер, посветена големия изследовател и публицист Гавраил Панчев, се организира тази вечер в Културно-информационния център на Стамболийски. Днес Панчев трябваше да навърши 70 години. В негова памет в родния му град ще се проведе вечер, посветена на живота и дейността му като изследовател на Алеко Константинов, публицист, учител,..

публикувано на 15.10.24 в 12:07

Митко Новков представя книгата си "Вслушвания"

Литературен клуб „Spirt & Spirit“ в „Петното на Роршах“  кани на представянето на книгата  на Митко Новков  „Вслушвания“, издателство „Жанет45“. Книгата и автора ще представи писателят Александър Секулов. Митко Новков е роден в село Бързия, община Берковица. Завършва висше образование в СУ „Св. Климент Охридски“, психология и..

публикувано на 15.10.24 в 08:52

Анри Кулев с еротична изложба в галерия "Възраждане"

Галерия „Възраждане“ в Стария град представя изложба живопис „Сузана и старците“ на  проф. Анри Кулев. Художникът – режисьор, сценарист и продуцент на игрални, анимационни и документални филми“, има зад гърба си стотици рисунки на еротична тематика. Зад всяка рисунка стои история, анекдот, прозират хуморът и закачката. За идеята в своите..

публикувано на 15.10.24 в 07:32

Диана Добрева става френски „Рицар на изкуствата и литературата“

Режисьорът Диана Добрева ще получи френския орден „Рицар на изкуствата и литературата“ за приноса й в театралното изкуство. С високото международно признание Добрева ще бъде удостоена на официална церемония в резиденцията на френското посолство в София. Орденът „Рицар на изкуствата и литературата“ е френско почетно отличие, управлявано..

публикувано на 15.10.24 в 07:10

Книгата на Екатерина Григорова е номирана за награда "Перото"

Поетичната книга на Екатерина Григорова „Отвисоко в печката пада дърво“, която излезе тази година, е включена в краткия списък на номинираните за награда Перото в категория „Поезия“. За да стигне сред шесте най-добри  тя се пребори с 13 автори и техните книги. Екатерина Григорова е родена в Добринище, затова и не случайно поетичната й..

публикувано на 14.10.24 в 11:33