Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Румен Гълъбинов
Снимка: БНР - Ани Петрова

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства.

Според икономиста Румен Гълъбинов тази прогноза е най-лошият сценарий, който може да ни се случи, но има възможност да се оптимизира в значителна степен размерът на бюджетния дефицит.

„Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е много важен елемент от възможността ние да получим свежи пари, средства, които ни се полагат и са ни гласувани. Тук се събират няколко неща – да си получим следващия транш от националния ПВУ, също така средствата за енергиен преход и справедлив преход, така че да можем успоредно с това да усвояваме средства по оперативните прогами", коментира икономистът.

По думите му обаче отново се разчита на решение от парламента в последния момент, за да бъдат взети правилните решения. Гълъбинов се надява това да стане, тъй като в противен случай има риск да държавата да финансира действията по преструктурирането на българската икономика със собствени средства. 

"Това доста трудна задача и може да утежни нещата от фискална гледна точка, да сме принудени да вземаме още международни заеми под формата на емитирани облигации. Нещо, което бихме могли да предотвратим, ако се стартира усвояването на евросредствата", посочи Гълъбинов.

Той прогнозира, че изборите, когато се състави новото Народно събрание, ще има искане за допълнителни бюджетни разходи по различни направления. 

"Надявам се на здрав разум и практичен поглед върху нещата, за да бъдат тези разходи така планирани, че да не нарушат балансите, тъй като за членството в еврозоната ни е необходимо освен 3% дефицит, също и по-ниска инфлация. А всяко едно инжектиране на пари в системата под формата на най-различни други бюджетни разходи би могло също да забави спадането на инфлацията в България, към което ние се стремим. Затова е много важно като политическа отговороност, партиите, които влязат в следващия парламент да проявят при обсъждането на бюджета за 2025 година здрав разум", подчерта икономистът.

Той смята, че за радикална данъчна реформа в този момент, преди още да сме влезли в сухопътния Шенген, едва ли е най-подходящият момент. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17

Превозвачът Петко Ангелов ще съди "Хеброс бус" и "Автотранс"

Превозвачът Петко Ангелов, който държи над 50% от линиите в градския транспорт, заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че е най-потърпевшият от прекратяването на договорите на превозвачите по 13 линии от градския транспорт.  "О ще от 2016 година първия договор имаме, че трябва да  се работи на километър, когато влезе системата "Индра"...

публикувано на 14.10.24 в 16:24

Ако не се овладеят държавните разходи, идва ликвидна криза

В Бюджет-2025 се очертава дупка от около 18 милиарда лева. Икономистът Кузман Илиев бе сред експертите, които предупреждаваха за риска от увеличаващия се дефицит. Според него налице е политически проблем, защото поредица от правителства с къс хоризонт увеличаваха разходи, вдигайки доходи на редица групи. Разходите са високи и растат и са много..

публикувано на 14.10.24 в 16:16