Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина. По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и заради доброто представяне на ДПС - Ново начало иналичието на много партии за подкрепа, посочи политологът, но добави, че е умерен оптимист за това. 

"Друг е въпросът, че едно правителство, подкрепяно от четири партии, няма да има комфорт да управлява един, та дори и  половин мандат", коментира той. 

Според него на тези избори има две изненади. "По-голямата е доста по-убедителното представяне на ДПС – Ново начало, в сравнение с АПС на Доган. Аз лично очаквах да е обратното съотношение на силите, но очевидно разнообразният ресурс, който беше хвърлен в кампанията, си е казал думата. Макар че що се отнася до турскоезичният електорат, там надмощието на Доган е видимо. Другата по-малка изненада е сравнително по-високата избирателна активност в сравнение с изборите на 9 юни. Ние предвиждахме 30-34%, а тя гони вече 38%. Това е добър сигнал от електората при всички призиви за гласуване, но все пак постижението е скромно, в сранение с други избирателни активности. Нямаше протестна вълна на тези избори, някой да се възмути от нещо и да излязат хората масово да гласуват", посочи Инджов.

Той не смята, че многото гласове в графата "Не подкрепям никого" е притеснително, а по-скоро е на мнение, че тази група избиратели са постигнали добър изборен резултат. 

"Това е опция, която е дадена за хора, които са активни, отиват до секциите и дават ясен сигнал на политическите сили, че не искат да гласуват за тях. Това действително е един протестен вот! По-добре да отидеш и да гласуваш по този начин, отколкото да си останеш вкъщи", подчерта политологът.

Той обобщи, че цялостната избирателна картина е същата, както и на предишните избори - ниска активност, същото съотношение на ДПС (с двете фракции) и многопартиен парламент. Подобна конфигурация последно е имало през 2014 г., когато в парламента влязоха 8 партии, припомни, Иво Инджов. По думите му и сега имаме фрагментиране на политическото пространсво, ръст на националистическия вот с четирите партии (Възраждане, Меч, Величие и ИТН), които акумулират около ¼ от гласовете и криза на системните партии. 

"На този терен може да се появи нов играч, който да промени правилата на играта за добро или лошо, но във всеки случай той може да върне интересът към политиката и да мобилизира много хора да гласуват. Всеки следващ избор при тази картинка за следващо Народно събрание, може да мобилизира  много хора", смята Инджов. 

Той припомни 2001 година, когато на фона на тоталната криза на политическия модел се появи царят, а през 2009 година, при подобна ситуация, изгря ГЕРБ на Бойко Борисов. 

"Сега на фона на срива на политическата система може да се появи нов играч. Не вярвам Борисов да стане премиер, това са риторически упражнения. Най-вероятно много му се иска, но сигурно си дава сметка, че при 70 депутати няма как да удря по масата. Нужна е компромисна фигура. Но ГЕРБ трябва да излъчи такава фигура или, ако се договорят с ПП-ДБ и други две партии, да работят с тази конфигурация, но Борисов не го виждам като премиер", прогнозира политологът. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Манол Пейков с преференции пренарежда листата на ПП-ДБ

Манол Пейков от ПП-ДБ пренарежда листата на коалицията в Пловдив-град.  При необходими 1441-а преференции той е получил 3 938, които го поставят на второ място в листата на ПП-ДБ. Той измества от втората позиция Стою Стоев и третата Катя Панева. Водачът на листата Асен Василев е получил 3423 гласа. Рекордьор по преференции е получил..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петков а от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". "Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство." , посочи социологът. ДПС-Новото начало е изолиран партньор за повечето партии, смята Петкова. Тя допълни още: " ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при..

публикувано на 28.10.24 в 08:14