Количеството и качеството на храната са важен фактор за дългия и качествен живот.
По нашите географски ширини битува схващането, че който преяжда, живее доста добре. И когато някой се вземе в ръце и отслабне здравословно едни 15 - 20 килограма, всички в обкръжението му започват да го питат дали не е болен от рак или не му се е случило нещо ужасно.
Затлъстяването обаче влияе много зле на здравето. Много статистики сочат нарушено качество и скъсена продължителност на живота на затлъстелите хора.
Това коментира пред Радио Пловдив д-р Георги Маждраков, специалист по кардиология и инвазивна кардиология.
Обездвижването и много по - лесния достъп до храна, и то високоенергийна, отличават съвремието ни от предишните епохи. В сегашната обаче се изхвърлят колосални количества храна, посочи той.
При риска от инфаркт преяждането би моогло да е последното камъче, което обръща каруцата, предупреди лекарят.
Високият холестерол в кръвта се дължи не директно на консумация на мазнини, а на прекомерна консумация на въглехидрати т. е на захари, обясни д-р Маждраков. По думите му, включването на мазнини в диетата не е такъв проблем, какъвто доскоро се смяташе. Но подчерта, че не всички мазнини са полезни.
Да се избягва консумацията на два вида индустриални мазнини - рафинираните течни мазнини и твърди мазнини.
Това са мазнини, които организмът не може да преработи, а това нарушава метаболизма и се отразява на един или друг орган и система.
Лекарят препоръча да се употребява зехтин, олио, ядки, получени чрез пресоване, а не чрез химическо рафиниране.
Чрез подбор на храните си можем да се предпазим от инфаркт или инсулт, обясни кардиологът.
На организма са му необходими 4 грама сол на ден, а не 20 грама, каквата е средната консумация от човек в България. Необходимо е да се намали употребата и на скрити количества сол, например в печени ядки, колбаси, сирена и кашкавали.
Ако си позволите някаква диетична грешка, то в следващия ден я коригирайте. Така сумата ще бъде правилна: ако днес изядете двойно, а утре - нищо, в крайна сметка всичко е наред!
Храненето е подобно на маратон.
Ако 360 дни в годината се храниш неправилно и пет дни правилно - това са т. нар. къси диети с начална и крайна дата, това е пърен нонсенс, това е загуба на време.
Не можеш да се подготвиш за маратон с една тренировка, нито можеш да си оправиш храненето за 10 дни!
Интервюто на Антоанета Петричанска с д-р Георги Маждраков е в звуковия файл.
В рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува доктор Димитър Бакалов от Спешното отделение в МБАЛ „Пазарджик“. Тази година той получи наградата „Доктор Стефан Черкезов“ на Българския лекарски съюз, която се присъжда за лекарска всеотдайност и етика. Доктор Бакалов казва, че това е голямо признание и основен мотив да продължи всеотдайно да се..
Важно е не кой, а чий ще е особеният управител на "Лукойл България" - кои хора зад него ще дърпат конците. Така смята проф. Румен Гечев, бивш вицепремиер и министър на икономиката в „Кабинета Виденов“, сега преподавател по икономика в УНСС. Според него н оминацията на Румен Спецов, появила се само дни преди изтичането на законовия срок, е..
Благотворителна кампания под надслов „Купи и Дари“ организират за втора поредна година Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете в Пловдив. Кампанията е насочена към хора и семейства в затруднено положение, като целта е да се съберат дълготрайни хранителни продукти за тях. Миналата година по време на акцията бяха събрани над два тона хранителни..
Организацията "Тракийски туристически район" провежда обучение по проект DETOUR - инициатива за трансформация на местния туристически сектор, насочена към малките и средни предприятия в туризма. Тя се фокусира върху най-актуалните предизвикателства пред индустрията: устойчив туризъм, дигитална трансформация и адаптация към климатичните промени...
Икономическото и социалното развитие на регоините остава „на две скорости“. Стопанската активност, инвестициите и човешките ресурси се концентрират в ограничен брой силни градски центрове, които създават по-висока добавена стойност, разчитат на по-добре функциониращи пазари на труда и имат по-качествена инфраструктура. Тази концентрация поставя..