Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България Станимир Стоянов.

Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът.

По думите му, българските вина са достатъчно качествени и не отстъпват на нито една държава винопроизводител, но ни липсва маркетинг. 

Според Станимир Стоянов цената не винаги е определяща за качеството на виното, а по-добре е първо да опитва. 

В България през последните години започна известно подновяване на старите сортове лозя, сортовата структура доста се е обновила, но интерес будят и местните сортове като широка мелнишка лоза, димят, гъмза, мавруд и др., каза енологът.

Ежедневно опитваме много вина, това е част от нашата работа, за да следим тяхното качество. Може да се стигне и до над 100 проби на ден, допълни той. 

Климатичните промени - високи температури и липса на влага, влияят зле на зреенето на гроздето и на винопроизводителите им се налага да изграждат поливни системи, за да компенсират голямата суша. Това си е сериозен проблем, който ще продължи и през следващите години, каза още Станимир Стоянов.

За голямо наше щастие виното по биологичен начин лесно се отглежда, биовината намериха своето място. Не е лесно да се различи биовиното от конвенционалното, освен по етикета, посочи енологът.

Българските вина се срещат с голяма конкуренция с такива от цял свят, не е лесно това за нас и има доста какво още да работим, каза той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с енолога Станимир Стоянов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Илчевски

Николай Илчевски: Съединението няма аналог!

В Деня, в който отбелязваме 140 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, гостува писателят и журналист Николай Илчевски. На въпроса защо е важно да помним и почитаме 6 септември като бележита дата в календара, той отговори: „Датата е свързана с безпрецедентно събитие в нашата и в световната история...

публикувано на 06.09.25 в 17:45
Невен Иванов с част от своите ученици

Съединението през погледа на децата извън България

Невен Иванов е учител по история и създател на образователната платформа ОкейИстория. Гордее се с тази кауза, посветена на най-милите съкровища на майка България - нейната история и нейните деца.  Поставя си за цел да достигне до колкото може повече български деца, както у нас така и в чужбина. И постига тази цел, благодарение на майсторските..

публикувано на 06.09.25 в 17:30

Съединението е икономически важно за двете части на България

Съединението на България е било икономически изгодно и за Източна Румелия, и за Княжество България. Причината е, че Източна Румелия е била по-стабилна икономически, с по-добра инфраструктура, развито образование и култура, но Княжество България е било аграрно и парично независимо, имало е собствена банкова система.  Това коментира проф...

публикувано на 06.09.25 в 14:53

Пловдив е символ на единството, градът е по-голям от личните ни интереси

Кметът на Пловдив Костадин Димитров поздрави пловдивчани за празника на града и по случай 140 години от Съединението на България. „ От началото на създаването на държавата говорим за обединение, за единство и за слоган, който е символ на цяла България. Поради лични и конкретни интереси всеки дърпа чергата към себе си. Аз обаче винаги,..

обновено на 06.09.25 в 14:21

Съединението е нашето Освобождение от освободителите

Съединението е белегът за нашата зрялост. То е, което ни прави модерни българи, това е краят на нашето Освобождение, каза в предаването на Радио Пловдив проф. Милко Палангурски.  Колкото и да е странно излизат още нови документи  в архивите и се налага препрочитане на изворите. Съединенитето влиза в нашия празничен календар малко "осакатено", с цел..

публикувано на 06.09.25 в 13:59