Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Двуезичното издание „Късаджа“ представят в НБ „Иван Вазов“

| обновено на 20.05.25 в 14:32 | Интервю

Двуезичното издание „Късаджа/Накратко“ е сборник с кратки словесни форми от културата на турската, татарската и гагаузката общности в България. Кратките четиристишия (мани), са с любовно-хумористичен характер и са част от общуването на младите хора, по време на различни поводи, празници и събития.

„Това е едно специфично умение, особено при жените. Показвали са, по този начин, своето майсторство. В миналото, част от тези четиристишия са се изпявали. След това са се превръщали в по-големи форми, като народни песни.

Всъщност, до съставянето на този сборник се стигна по един проект. Ние се спряхме на една ръкописна тетрадка от средата на 20 век и след това, с моите колеги, решихме да съберем още материал на терен и да направим няколко срещи с представители на тези общности. Ръкописната тетрадка е на колегата Бехрин Шопова, тя е от Омуртаг. Във времето, още от ученическите ѝ години, тя я е получила като наследство.

Гагаузите, които аз имах възможността да изследвам и да документирам, защото бяхме разпределили работата си, понастоящем живеят в Пловдив, но иначе са от района на варненско. Мислехме, че нещата ще се случат лесно, но не се оказа толкова лесно. Възстановяването на тази тетрадка ни показа, че има и различни диалектни форми на езика в отделните региони. При гагаузите, например, те говорят един диалект на турския език, който няма писмена форма. Колегите, които говорят езика и пишат, Бехрин Шопова, която е ръководител на проекта и Азис Таш, който е третият съставител, трябваше да адаптират, за да може изданието да бъде и на български, и на турски език“, разказва Зоя Микова.

Събраната колекция със словесни образци се опира върху архивни материали от района на Североизточна и Южна България, както и е част от теренната работа на съставителите Бехрин Шопова, Зоя Микова и Азис Таш.

Съдържанието е двуезично, с превод на български език. Изданието се реализира с подкрепата на сдружение "Непознатите-Пловдив" и се издава по проект на НФ „Култура“, програма „Създаване 2023“.

Представянето на сборника „Късаджа/Накратко“ е на 22 май, от 18 часа, в НБ „Иван Вазов“.

Зоя Микова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Три дни музика, градска култура и шарени хора в прегръдката на Младежкия хълм

От 29 до 31 август Младежкият хълм в Пловдив отново ще се превърне в най-горещата точка на културната карта на България с 11-тото издание на фестивала Shake That Хълм. С  “Вход свободен” ни предстои едно вълнуващо, цветно преживяване, изпълнено с музика, изкуство и забавления за всички възрасти и вдъхновени от различни култури и субкултури.   По..

публикувано на 27.08.25 в 16:47

Кариерно ориентиране и развитие на младите хора

Днес от 17 часа, в зала „Метеор“, на ОП „Младежки център Пловдив“ стартира поредното събитие, с вход свободен, посветено на кариерното ориентиране и развитие на младите хора. То е част от поредицата „Срещи с бизнеса“, в партньорство с хуманитарен център „Каритас Витания“ – организация с нестопанска цел. Събитието е отворено за всеки, но..

обновено на 26.08.25 в 15:53

Тийнейджъри от Пловдив в търсене на...

„В търсене на...“ е работилница за житейски и социални умения – онези, които изкуственият интелект е безсилен да произведе, a  без които човекът не може. Зад нестандартния лагерен формат стоят актрисата Радина Думанян и Деница Димитрова – експерт по комуникация, медиатор, заместник-директор на Драматичен театър – Пловдив от 2006 до 2022 г...

публикувано на 25.08.25 в 16:03

Емоционално хранене - що е то?

Замисляли ли сте се колко често посягате към храната не от глад, а от стрес, скука, тъга или дори радост? Това е емоционално хранене – навик, който може да ни отдалечи от здравето и хармонията със себе си.  Как да разпознаем „емоционалния глад“ и да го различим от истинския - отговорите на тези въпроси ще получим на семинара "Емоционално хранене -..

публикувано на 22.08.25 в 16:16