Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Очакваме административни трудности за въвеждане на еврото

Тони Симидчиева
Снимка: Фейсбук

Как на практика еврото ще влезе в касите на ресторантьори и хотелиери, какви са въпросите, които търговците си задават за наличността, за рестото, за касовите апарати, за разговорите с клиентите и с контролните органи? 

Според Тони Симидчиева - собственик на хотел и ресторант, и председател на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив, най-трудоемкото за ресторантьорите ще бъде преработването на цените в менютата. 

"Надявам се фирмите, които поддържат софтуера ни да са подготвени и на 1 август  да можем да приложим еврото в цените. Ние нямаме на щат хора, които да се занимават с такава административна работа. Малък обект сме, изцяло семеен бизнес и ми се струва трудно да се справим с тази административна задача", коментира Симидчиева.

По думите ѝ софтуерът им все още не е променен и това тепърва ще се прави, защото няма никакво време. Тя не смята, че с въвеждането на еврото цените ще се повишат и не очаква завишения на разходите. 

"Гледам тази истерия за това, че ще се увеличат цените. Кой ще ги купи нещата, ако се увеличат цените? Няма логика да се направи това, защото стоките ще станат непродаваеми. Ако има увеличаване на електроенергията, на заплати, на производствените цени на продуктите, защото нашите продажни цени се сформират на база на всичко това, тогава е възможно увеличение. Но този спор ми се струва безмислен", категорична бе Тони Симидчиева.

По думите й всеки бизнес има някакъв цикъл. Като ресторантьор след август, когато целият персонал излиза в отпуск, от 1 септември ще бъде направено ново меню, с нови цени и това не зависи от въвеждането на еврото. Тя смята, че държавата няма как да надникне навсякъде, за да проверява какво се е променило и какво не. 

Като хотелиер тя е на мнение, че въвеждането на еврото ще помогне България да стане по-добра туристическа дестинация. 

"Например при нас пристигат понякога хора в късните часове, нямат обменени левове, имат нужда да си купят храна, да си вземат нещо, дори не могат да си платят паркинга. И се налага ние да им даваме левове и да обменяме по някакъв начин пари, за да може да си свършат работа. Така че това ще помогне много", каза Симидчиева.

Тя посочи, че сред занаятчиите също няма някакви вълнения, а по-скоро хората са разделени на такива, които са за еврото или против него, както и на такива, които смятат, че нещо глобално лошо ще ни се случи и обратното. 

"Смятам, че и едните очаквания, и другите, са пресилени. Минали сме през толкова по-трудни периоди, деноминации, хиперинфлации и т.н. Мисля, че този път няма да ни се случат тези страшни неща, които очакваме, защото вече свикнахме", коментира тя. 

Според нея цените на продуктите са безумно високи поне от една година. Но според нея увеличенията се дължат най-вече на повишението на заплатите и осигуровките, които са най-големия разход за ресторантьорския и хотелиерски бизнес. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е домакин на форум за редки болести и лекарства сираци

16-та Национална конференция по редки болести и лекарства сираци се провежда днес и утре в Пловдив.  Организирана е от Института по редки болести с участието на Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Националния алианс на хората с редки болести и  конференцията обединява усилията на академичната общност, клиничната практика,..

публикувано на 12.09.25 в 08:31

Представят иновациите при онкозаболяванията

Интегрираният подход и научният обмен са ключови за развитие на ефективни и иновативни диагностични и терапевтични стратегии – това е позицията на водещи специалисти, които се събират на национална конференция от 12 до 14 септември 2025 г. в Медицински университет – Пловдив.  Научното събитие с международно участие на тема..

публикувано на 12.09.25 в 08:27

Пловдивски пекар представя истории "Под коричката на хляба"

Пловдивският майстор-пекар Георги Лефтеров представя този следобед най-новата си, седма поред книга, озаглавена „Под коричката на хляба“. И ако досега шестте му книги са били свързани с хляба, пекарството и кулинарията, все неща, които той прави с двете си ръце, тази книга съдържа сатирични разкази и истории, дошли от реалността, в която живеем...

публикувано на 12.09.25 в 10:00
Светлин Тачев

Очакват ни горещи есен и зима заради влизането в еврозоната

Новият вот на недоверие, който ще внесе опозицията, на фона на събитията в МВР и възможните оставки в системата, коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Светлин Тачев от социологическа агенция „Мяра“.  Според него вотът на недоверие, който се подготвя, едва ли ще мине, защото правителството има осигурено мнозинство с ДПС  - Ново начало...

публикувано на 11.09.25 в 11:06

Реновираното ОУ "Райна Княгиня" ще посрещне учениците си

Мащабните ремонтни дейности в Основно училище „Райна Княгиня“  - Пловдив ще приключат до 15 септември и училището ще отвори врати за своите ученици в напълно обновена среда. Директорът д-р Мария Гайдарова съобщи, че при тях все още текат довършителните работи и ще бъдат готови да посрещнат децата в понеделник. Сградата е на 4 етажа и е изцяло..

публикувано на 11.09.25 в 09:44