Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Бел Ами"
Снимка: https://zadkanala.bg/

МУЗИКА

Премиерно представление на мюзикъла "Цигулар на покрива" можете да гледате тази вечер в Музикалния театър. Постановката е на театралния режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е на Мирослав Табачки (Сърбия). Художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), която отскоро е и солист в трупата на театъра и ще изпълнява една от ролите в спектакъла. Диригент-постановчик е Юли Дамянов. Хореографията е на Анна Пампулова. Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Държавния музикален и балетен център.

Премиерата на операта "Дама пика" от Пьотр Илич Чайковски започва в 19.00 часа в Софийската опера и балет под диригентството на маестро Константин Тринкс. В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов (Елецки) и гостуващото сопрано Александра Любчански. Участват и солистите Ангел Антонов, Бисер Георгиев, Даниел Острецов, Николай Войнов, Слави Манов, Иванка Нинова, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Станислава Момекова, оркестър и хор на Софийската опера и балет.

В зала 1 от 20.00 ч. е началото на концерта на оркестъра на китаристите на Барселона Barcelona Guitar Orchestra. Музикантите ще изпълнят акустично едни от най-емблематичните произведения от испански композитори - Исак Албенис, Мануел де Фая, Алехандро Санс, както и на Мигел Бернал Хименес (Мексико) и Игнасио Сервантес (Куба). Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на българското мецосопрано Салина Александрова.

Изпълнителите на техно музика Марко Карола и Пако Осуна ще бъдат гости на първия за 2020 г. фестивал "Солар" в НДК. Марко Карола е сред най-търсените диджеи в света,  продуцент и собственик на няколко лейбъла. Има издадени пет албума, най-актуалният от които е Play It Loud (2011). Пако Осуна се е изявявал в редица клубове, партита и фестивали - от Fabric в Лондон, преминавайки през Watergate в Берлин или Amnesia в Ибиса до фестивали като Sonar и Awakenings.

ТЕАТЪР

"Синът" от Флориан Зелер започва в 19.00 часа на голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов". Режисьор е Диана Добрева. В ролите - Захари Бахаров, Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Анета Иванова, Александър Тонев

"Алонсо" поставя тази вечер от 19.00 часа Театър София. Режисьор е Марий Росен, участват Лилия Маравиля, Стефания Колева, Пламен Манасиев, Ириней Константинов

"Ромео и Жулиета" е постановката в афиша на Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьор е Анастасия Събева, на сцената излизат Августина Калина Петкова, Ахмед Юмер, Боян Арсов, Кремена Деянова, Койна Русева, Николай Владимиров и др. Началото е в 19.00 часа.

"За едно явление от електричеството" можете да гледате от 19.00 часа в Театър "Възраждане". Режисьор е Стилиян Петров. Участват: Мариана Жикич, Донка Аврамова - Бочева, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров

Постановката на Бина Харалампиева "Бел Ами" предлага Малък градски театър "Зад канала". Участват Калин Врачански, Петър Калчев, Луиза Григорова - Макариев, Герасим Георгиев - Геро, Василена Атанасова, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори. Началото е в 19.00 часа.

КИНО

Новият български игрален филм „Екшън“ тръгва от днес по кината. Лентата проследява историята на три хлапета, които имат мечта да създадат най-великия филм от любимата им екшън поредица. Филмът е режисьорски дебют на Радослав Илиев, който казва, че за главните роли се е доверил на непопулярни актьори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска"

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска", каза пред Радио София директорът на дирекция "Транспорт" към Столичната община Иван Николов. Той обясни, че строежът включва трасето от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". "Ще бъде с бус ленти, изцяло се реконструира и ще бъде затворено за дълъг период. Започва на 16 юли..

публикувано на 04.07.24 в 09:49

Разкъсана облачност, с температура в София около 25°

Днес облачността ще остане разкъсана, около и след обяд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в София - около 25°. Над планините ще има..

публикувано на 04.07.24 в 07:35

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22