По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Снимката е илюстративна

Как се печели в кооперация "Съгласие" в с. Крушовица

Ще ви заведем в село Крушовица, за да ви разкажем за един забележителен човек, чиито живот е отдаден на хората в пълния смисъл на думата. Село Крушовица е разположено на 22 км. югозападно от областния център Плевен. През 2005 г. в..

публикувано на 29.01.24 в 09:35
Обичаят

Село Йоглав и традиционния обичай „Камилата“

В ловешкото село Йоглав  представят традиционния обичай „Камилата“, който още от древни времена се изпълнява на Ивановден по стар стил. Самодейците от местното читалище винаги отбелязват и Бабинден. "Обичаят "Камилата" е познат в селото ни..

публикувано на 22.01.24 в 11:18

Традициите за Иванов ден в общините Монтана и Георги Дамяново

На 20 януари в няколко села в общините Монтана и Георги Дамяново отбелязаха Ивановден по стар стил, на 20 януари. Традицията се спазва от дълги години. С течение на времето празникът постепенно е загубил от своята пищност. В Горно Церовене..

публикувано на 22.01.24 в 10:47

За първи път мъжко хоро на Богоявление в Монтана в ледените води на Огоста

Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с мъжко хоро в ледените води на река „Огоста“ . До сега той се правеше в езерото в парк „Монтанензиум“. Инициативата е на Сдружение „Ново начало БГ 2020“ и танцов състав „Радост“...

публикувано на 06.01.24 в 06:35
Лидерът на БСП в София Иван Таков

БСП ще издигне отново Диана Тонова за председател на СОС

От последното заседание на общинския съвет досега абсолютно нищо не се промени. Няма официални разговори. Неофициални може някъде да се водят. Ние не сме водили.   Това каза за БНР Иван Таков - председател на БСП-София и общински съветник в..

публикувано на 07.12.23 в 08:08

Как през 60-те години на миналия век у нас усилено се въвеждат математически паралелки

Най-старото светско училище в Ловеч отбеляза своята 130-годишнина . В началото то носи името на цар Борис първи, а днес на един от учениците на светите братя Кирил и Методий - "Свети Климент Охридски" . За историята на гимназията, както..

публикувано на 29.11.23 в 09:38
Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г.

Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината”

В Плевен , с решение на Областния пчеларски съюз , Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г. На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз зам...

публикувано на 20.11.23 в 19:23

Донка Михайлова: Постигнахме този успех в Троян с много работа, любов и чуваемост

Донка Михайлова спечели категорично още на първия тур местните избори за кмет на Троян и ще управлява общината четвърти   мандат . Успещното й управление често е давано за пример, дори на изборите в София. "Постигнахме този..

публикувано на 11.11.23 в 07:15
Елеонора Асенова

Елеонора Асенова: Стремежът към Бога е вложен във всеки човек от самия Творец

"Работя като учител в детска градина и бях удовена от знанията, които те имат. Материята е сложна, а и вниманието на децата може да се задържи до 10 минути, затова аз преподавам и чрез задаване на въпроси, каза за "По първи петли" Елеонора..

публикувано на 29.10.23 в 09:14

"Движи се и победи": Стартира 41-вия сезон на инициативата

С туристически поход от Велико Търново до местността Ксилифор за 41-и сезон в старопрестолния град започват инициативите от обществената кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". "Движи се и победи" е най-старата и устойчива..

публикувано на 30.09.23 в 08:38