Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоран Фабиюс: Европейският съвет може да гласува санкции срещу Русия

| обновено на 05.03.14 в 12:47
Лоран Фабиюс

В рамките на заседание на международната група за подкрепа на Ливан в Париж, държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще обсъдят конфликта в Украйна. Франция предупреди, че още утре Европейският съвет може да гласува санкции срещу Русия, ако дотогава няма деескалация на кризата в Крим.

Европейският съюз е готов утре да наложи нови санкции на Русия, ако тя не действа за отслабване на напрежението в Украйна и не приеме създаването на контактна група за изход от кризата - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред телевизия БФМТВ. Според него санкциите, заедно с прекъсването на подготовката на срещата на Г8 в Сочи, ще засягат визите, икономически преговори и замразяване на авоарите на някои руски олигарси.

За санкции срещу Москва предупреди снощи и френският президент Франсоа Оланд. Русия се впусна в рискована ескалация. Ролята на Франция и Европа е да окаже всичкия нужен натиск, включително санкции, за да се стигне до диалог и политически изход от кризата, каза президентът.

Той уточни, че украинският конфликт ще бъде обсъден на днешната международна среща за подкрепа на Ливан. Тя ще бъде повод за разговор между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Лавров, който се среща за първи път със западните си колеги от установяването на руския контрол в Крим. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обама и Меркел с план за уреждане на кризата в Украйна

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъждат план за уреждане на кризата в Украйна, съобщи Ройтерс. Планът предвижда изтегляне на руските войски в базата им в Крим и изпращане на международни наблюдатели, които да..

обновено на 05.03.14 в 08:29

Отпускане на финансова помощ за Украйна ще обсъди Европейската комисия

Европейската комисия ще обсъди днес отпускането на финансова помощ за Украйна. Помощта ще бъде за изплащане на украинските задължения към "Газпром", които възлизат на два милиарда долара , каза еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Неплатените..

публикувано на 05.03.14 в 08:26
Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол

Украински капитан: Навлизането на руски войски в Крим е планирано преди две години

Навлизането на руски войски в Крим е планирано още преди две години. Това твърди в интервю за "Хоризонт" украинският капитан от запаса 1-ви ранг Константин Афанасиевич , който живее на полуострова от близо 25 години. Тази операция се нарича "Руска пролет"..

публикувано на 05.03.14 в 07:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като..

публикувано на 08.07.24 в 08:00