Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата съпруга на Никола Саркози стана почетен гражданин на София

| обновено на 27.03.14 в 16:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившата мадам Саркози стана почетен гражданин на София. Официално днес Сесилия Атиа получи наградата и й бе връчен почетния знак на столицата. Тя бе удостоена със званието с решение на Столичния общински съвет от 2007 година за приноса й в освобождаването на българските медици от Либия, след като бе обявена смъртната им присъда. Сесилия Атиа подчерта, че се е включила в преговорите с Муамар Кадафи в точното време и затова мисията е била успешна.

Мисля, че волята е наистина страшна оръжие в живота, когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот намираш различни средства. И също мисля, че беше подходящият момент. В Либия полковник Кадафи, другите хора наистина не знаеха как да излязат от тази ситуация. Смъртната присъда беше потвърдена точно преди да пристигна там и наистина беше от голяма спешност да отидем и да ги спасим тогава, обясни Сесилия Атиа.

Сесилия Атиа беше гост на медийния център на БНР, където се срещна с три от петте медицински сестри.

Най-хубавият момент беше вътре вече в самолета. Г-жа Сесилия изглеждаше доста изморена и измъчена. Това не й пречеше да разговаря с всеки един от нас поотделно, да ни се усмихне и въпреки всичко беше щастлива толкова, колкото и ние, припомни си Кристияна Вълчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бившата първата дама на Франция Сесилия Саркози е почетен гражданин на София

Бившата първата дама на Франция Сесилия Атиас, бивша Саркози, е почетен гражданин на София. Това реши Столичният общински съвет на днешното си заседание. Сесилия Атиас заяви пред журналисти, че е много развълнувана от връчения ѝ приз. Тя каза, че се..

публикувано на 27.03.14 в 11:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика...

публикувано на 29.06.24 в 13:59

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората,..

публикувано на 29.06.24 в 13:35

Илияна Йотова: Ситуацията в страната е нестабилна

Ситуацията в страната е нестабилна, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя коментира политическите заявки преди връчването на първия проучвателен мандат в понеделник. "Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече..

публикувано на 29.06.24 в 13:33
Пожар в АЕЦ

Как Украйна може да се спаси от енергийния терор на Русия?

Поне половината от украинския капацитет за производство и пренос на електроенергия е разрушен от руски ракети и дронове, съобщават властите в Киев.  Въпреки непрекъснато увеличаващия се внос на ток, на много места в Украйна е въведен режим..

публикувано на 29.06.24 в 13:20

Велизар Шаламанов: Отказът на Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество

Отказът на Румен Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество и е вреден за националния интерес. Това зяви пред БНР доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. " Това е демонстрация на разминаването между личната..

публикувано на 29.06.24 в 13:20