Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Между 500 и 600 хиляди души ще гласуват за всяка от партиите БСП и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
Три дни преди изборите силите между БСП и ГЕРБ са абсолютно изравнени и само избирателната активност ще определи коя от двете партии ще е на първо място. Това е последната прогноза на агенция" Галъп".

Политологът Димитър Ганев уточни:


Почти паритет на БСП и на ГЕРБ. Нашето мнение е, че ще излязат между 500 и 600 хиляди души да гласуват за тях, за всяка една от двете партии. Не може да се ангажираме категорично да затвърдим на днешна дата кой ще завърши първи на тези евроизбори, защото на първо място ГЕРБ има по-сериозна периферия от социалистите, да мобилизира в последните дни в рамките на изборния ден, тоест тяхната електорална периферия е доста по-голяма от тази на БСП, два пъти повече. За сметка на това обаче при разбивката на твърдо гласувалите БСП излиза пред ГЕРБ. Твърдо трето място е ДПС с електорален масив между 380 и 420 хиляди гласа. Зад него се нарежда "България без цензура" с около двеста хиляди гласа, АБВ и Рефоматорският блок, които са първите под бариерата засега, запазват  някакви шансове като техният потенциален електорат ми се струва, че е между сто и сто и петдесет хиляди гласа.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за „България без цензура“. Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. Влизане на „Атака” и НФСБ би било изненада.
Избирателната активност ще бъде в широк диапазон около 2 милиона и половина българи, което е между 35 и 40%.

Чуйте още подробности и интервю с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Алфа Рисърч": ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и Реформаторите - с евродепутати

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1 . Това показва прогнозата на..

публикувано на 22.05.14 в 13:58

"Екзакта" прогнозира избирателна активност от около 35 на сто и преднина на ГЕРБ пред Коалиция за България

Избирателна активност от около 35 на сто на евроизборите в неделя прогнозират от "Екзакта рисърч груп". Според прогнозата на агенцията е възможно активността да се вмества в интервала от 32 до 38 процента. При активност от 35 на сто очакваме да гласуват..

публикувано на 22.05.14 в 15:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма...

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия...

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се..

публикувано на 23.06.24 в 19:11