Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът по сигурността към МС обсъжда редактиран вариант на "Визия 2020"

Снимка: БГНЕС

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъжда редактиран вариант на документа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Първоначалният вариант на документа на Министерството на отбраната беше оттеглен миналата седмица по настояване на служебния премиер.

Служебният премиер Георги Близнашки поиска проектът да бъде преработен, тъй като в първоначалния документ на Министерството на отбраната руската политика по отношение на украинската криза се разглеждаше като заплаха за сигурността на България. Близнашки определи част от текстовете като неприемливи и крайни и обясни, че България трябва да има по-умерена и балансирана позиция по руско-украинската криза.

Президентът Росен Плевнелиев обаче похвали Министерството на отбраната, че е публикувало на интернет страницата си работната версия на българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс. Според държавния глава политическите оценки в документа са изцяло взети от позицията на НАТО.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради "Визия 2020" и подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ген. Михо Михов

Ген. Михо Михов: Необходима е цялостна преработка на Стратегия "България в НАТО 2020"

Надявам се, че днес документът ще бъде поправен и както чух от премиера Близнашки, той няма да бъде приеман, защото самият Съвет по сигурността към Министерски съвет няма такива правомощия , каза в интервю за предаването "Преди всички"..

публикувано на 01.09.14 в 08:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда..

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за..

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните..

публикувано на 28.06.24 в 12:03

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село..

публикувано на 28.06.24 в 11:29