Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стандард енд Пуърс понижи рейтинга на Финландия

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Финландия отпадна от малката група европейски държави, които могат да се похвалят с максимален кредитен рейтинг от всички рейтингови агенции, предаде Ройтерс.

Агенция Стандард енд Пуърс (Standard&Poor's) понижи късно снощи рейтинга на Финландия от максималната степен "ААА" до "АА+" заради постоянните проблеми пред икономическия растеж на страната. Финландия все още не успява да се върне до темпа си на растеж от 2008 г. след свиването на износа заради кризата в еврозоната, проблемите във финландските сектори за производство на мобилни телефони и хартия и ситуацията в Украйна.

След решението на Стандард енд Пуърс, Германия и Люксембург остават единствените страни от еврозоната, които имат максимална
оценка от трите водещи рейтингови агенции, отбелязва Ройтерс.

Понижението на рейтинга на Финландия "отразява позицията ни, че има опасност финландската икономика да изпадне в продължителна стагнация заради застаряващото население и  намаляваща работна сила, отслабването на външното търсене, загубата на пазарен дял в световната икономика и сравнително негъвкавия трудов пазар", посочват експертите на агенцията в доклада си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспекторатът на МС с проверка по схемите за фиктивни назначения в театри

Инспекторатът на Министерския съвет ще направи своя проверка по случаите, при които суми от държавният бюджета са източвани чрез фиктивни назначения в театри.  Премиерът Димитър Главчев заяви, че очаква "по-енергични действия от Министерството на културата", за да се знае кои са виновните и те да понесат своите наказания. "Тема, която няма да..

публикувано на 09.10.24 в 13:18

Трима учени вземат Нобелова награда за химия заради изследвания на строежа на протеините

Учените Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър получават Нобеловата награда за химия за 2024 година за изследванията им в областта на строежа на протеините.  Половината от отличието се присъжда на Бейкър за изчислителния модел на протеиновите структури, а другата половина се разпределя между Хасабис и Джъмпър за работата им по прогнозирането на..

публикувано на 09.10.24 в 13:04

Гори зеленчукова оранжерия край Благоевград

Голям пожар е пламнал преди около час в зеленчукова оранжерия край Благоевград, до Музея на водата. Два екипа на Пожарната са на място и за минути са успели да ограничат разпространението на огъня. Всички работещи в района са изведени на безопасно място.   Дъждът помага на огнеборците да овладеят ситуацията.

публикувано на 09.10.24 в 13:02

Ангел Кунчев: До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 13:01
Дунав Мост 2

Прокуратурата във Видин проверява 3 сигнала, свързани с буферния паркинг край "Дунав мост 2"

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край "Дунав мост 2". През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 12:58
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция получи европомощ за щетите от наводнения и пожари

Гърция получи европейска помощ за покриване на щетите от наводнения и пожари. Започнат възстановителни дейност в наводнената област Тесалия. Съветът на Европейския съюз одобри помощ в размер на малко над 100 милиона евро  за възстановяване след природните бедствия от миналата година от европейския фонд "Солидарност". Средствата ще се..

публикувано на 09.10.24 в 12:57

Одеска област е атакувана с руски дронове трета поредна нощ

Трета поредна нощ украинската Одеска област е атакувана от Русия с дронове, съобщава БТА.  Украинските военно-въздушни сили азявеиха, че по-голяма част от дроновете са били свалени. Отломки от дрон са паднали и върху жилищна сграда, в резултат на което са ранеин петима души. Русия също обяви, че е бил обект на украински атаки с дрона. По..

публикувано на 09.10.24 в 12:21