Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пада с две места в класацията на Световната банка за правене на бизнес

България отстъпва с две позиции в годишната класация "Правене на бизнес“ на Световната банка. Страната ни се нарежда на 38-о място от 189 държави. Като най-сериозни проблеми анализаторите посочват времето, което отнема включването към електрическата мрежа, и получаването на разрешение за строителство.
Очаквано Сингапур отново е лидер в класацията, следват от Нова Зеландия. На дъното е Еритрея.

България отбелязва влошаване на всички показатели, отчитани от Световната банка в класацията за най-добрите дестинации за правене на бизнес. Сериозен е спадът на страната ни при критеиите за започване на нов бизнес, както и за лесно получаване на кредит. Анализаторите са изчислили, че у нас на един потребител средно му отнема 130 дни, за да се присъедини към електрическата мрежа. За сравнение в Германия са необходими 28 дни, а в Южна Корея, която е най-добра по този показател, 18 дни. Общото заключение е, че в България през последните 12 месеца е станало още по-трудно да се прави бизнес.

И през миналия октомври, когато излезе годишната класация, българските показатели се влошаваха с изключение на категориите за плащане на данъци и трансграничната търговия.

Тази година класацията се провежда при променена методология. Общата оценка на анализаторите е, че правителствата в Западна Европа и Централна Азия полагат все по-големи усилия за подобряване на регулациите за бизнеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България губи позиции в класацията "Правене на бизнес 2015" на Световната банка

Според представената нова класация на Световната банка " Правене на бизнес 2015 " (Doing Business 2015), условията за бизнес в България не са се подобрили през последната година, като по някои показатели нашата страна дори бележи отстъпление...

публикувано на 29.10.14 в 17:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци...

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6"...

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за..

публикувано на 18.05.24 в 14:04