Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прихващанията и раздробяването на негарантирани депозити в Корпоративна търговска банка ще бъде забранено

Снимка: БГНЕС

Това ще стане с актуализацията на държавния бюджет между първо и второ четене. "Хоризонт" научи, че по този начин ще се направи опит да се предотврати своеобразното "предреждане" на кредитори на банката по делото за несъстоятелност. След изплащането на гарантираните депозити, Фонда за гарантиране на влоговете при делото също ще влезе като кредитор в банката и ще има права наравно с останалите кредитори.

Неофициално експерти, работещи по законодателните промени, обясниха, че ако е имало прехвърляне на средства между сметки на един и същ човек или фирма, това е разрешено по закон. Реално това означава, че ако една фирма има депозит и кредит в КТБ, и погаси част от кредита си със съществуващите пари, това е напълно законно и не може да бъде отменено. Подобно указание бе дадено и от БНБ по време на специалния надзор над банката. Въпросът е с промените между двете четения в парламента да се забранят прихващанията между различни фирми или граждани, като става дума за вложители, които имат над гарантираните 196 000 лева или договорите им са сключени при индивидуални условия. Това е важно, тъй като в хода на несъстоятелността след изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка, Фондът за гарантиране на влоговете ще влезе в списъка на кредиторите на банката наравно с останалите.
Друга възможност, която управляващите искат да предотвратят, е един вложител с негарантиран депозит да се опита да го раздроби на няколко по-малки, като по този начин ги вкара в лимита на гарантираните суми. Това може да стане чрез продажба на част от вземанията си на други граждани или фирми.
Промените трябва да бъдат направени в Закона за банковата несъстоятелност, като поради липса на време това ще стане в преходните и заключителните разпоредби на закона за актуализацията на бюджета за тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11
Боян Балев

Боян Балев, БСП: Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат

Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали! Т ова каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.  Той съобщи, че Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат . Корнелия Нинова подава оставка Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой ще..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Евробарометър: 34% от българите - съдебната ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34% от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31% - сравнително лошо. Сборът е 65% незадоволителни оценки,..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

"Хамас" е дала съгласие за плана за примирие

Радикалната палестинска организация "Хамас" е дала съгласието си за плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил висш представител на групировката пред агенция "Ройтерс". Израелските военни съобщиха, че са извършили насочени нападения в най-южния град Рафах, като са премахнали бойни клетки. Били са..

публикувано на 11.06.24 в 14:54

В отсъствието на унгарския и словашкия президенти страните от Б9 обсъждат войната в Украйна

Войната на Русия в Украйна и засилването на отбраната на Източния фланг на НАТО обсъждат в Рига държавни ръководители на страни членки на Алианса от Централна и Източна Европа, сред които и президентът Румен Радев. В срещата от формата Б9 участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На днешния форум обаче отсъстват унгарският..

публикувано на 11.06.24 в 14:44
Радостин Василев

Радостин Василев: Когато ГЕРБ и ДПС са първи, нищо положително не може да се очаква

Когато ГЕРБ и ДПС са на първите места, не може да се очаква нищо положително за държавата .  Това заяви пред БНР Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, която получи 2,98% на изборите за Народно събрание. Според него резултатът, който е постигнала партията му на 9-и юни, е "доста добър за партия на 6 месеца". При обработени 100% протоколи:..

публикувано на 11.06.24 в 14:17
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:06